Vi lader som om, vi er på lejrskole

Handicap Hovedstaden Kulturelle og sociale arrangementer Indsatser på sociale tilbud og plejecentre

På Jonstrupvang har beboerne under coronanedlukningen oplevet en lejrskoleagtig fællesskabsfølelse. I en tid uden besøg udefra har aktiviteter som drageflyvning, virtuel bingo, et drivhus forvandlet til et fællesrum og masser af naturoplevelser løftet hverdagen for de 46 beboere.

Målgruppe: Voksne med cerebralparese eller andre lignende handicap

Leverandør af indsatsen: Jonstrupvang - et bo- og dagtilbud til voksne med cerebralparese eller lignende handicap under Den Sociale Virksomhed, Region Hovedstaden.

Beskrivelse af indsatsen

Normalt er der livlig trafik mellem de forskellige grupper på Jonstrupvang - et bo- og aktivitetstilbud under Region Hovedstaden, hvor der bor 46 voksne med cerebral parese eller lignende handicap. Og normalt er cafeen det helt store fælles samlingssted.

Men med corona følger nye nødvendige restriktioner, hvor det først og fremmest handler om at skille folk mest muligt ad, fortæller forstander Kim Norup Frederiksen.

"Al fællesspisning i caféen er aflyst, så nu får hver gruppe deres mad på en vogn, som de så kan hente og spise lokalt i deres egen gruppe."

Og selvom beboerne godt må bevæge sig rundt inde på matriklen, så de kan opretholde deres netværk og ikke føle sig alt for isoleret, så er der en kollektiv forståelse for, at ingen må samles i store grupper.

"De, der har det sværest lige nu, er dem, som plejer at have tæt kontakt til deres pårørende. Dem skal vi være lidt ekstra for. De savner jo - og det gør deres pårørende også. Men vi hjælper gerne de pårørende med teknisk at få tingene sat op til face time eller Skype, så de kan kommunikere med billede så ofte, de kan," siger Kim Norup Frederiksen.

Opfindsomheden er enorm

Udgangspunktet på Jonstrupvang er lige nu give beboerne en oplevelse af at være på lejrskole.

"Vi har fundet både havemøbler og påskepynt frem, vi flyver med drager og bruger naturen mest muligt - og forleden donerede Jonstrupvang venner (vennegruppe bestående af pårørende og tidligere medarbejdere) pizza til alle, så samtlige 46 beboere kunne bestille deres egen pizza. Lidt af et logistisk helvede - men vi gør det igen med islagkage næste gang."

Ifølge forstanderen er opfindsomheden enorm - og det samme er følelsen af, at der i disse specielle tider opstår en helt unik fællesskabsfølelse.

"Det kan godt være, at verden ikke bliver sig selv lige foreløbig. Men på den positive side opnår vi noget på samarbejde og forståelse for hinanden, som kommer til at række langt ud over denne coronatid. Man kan godt sige, at vi rykker sammen i bussen, og det tror jeg på, der kommer noget godt ud af på lang sigt."

Andre aktiviteter på Jonstrupvang under corona - og også nu, hvor der er åbnet op for fx besøg og aktivitetstilbud igen, er bl.a.:

Drivhuset er sløjfet som drivhus - i stedet er det omdannet til et sted for ro, højtlæsning, en lille lur, meditation og i det hele taget et sted, som fremmer et roligt nervesystem.

  • Tur i det blå - med bl.a. udendørs frisør og bilvask
  • Et fælles væveprojekt
  • Haveterapi
  • Besøg af bl.a. Corona-koret og andre musikere, som har underholdt beboerne med koncerter.
  • Fælles banko, hver for sig! Hver gruppe spiller med hos sig selv, via en pc og Skype.

Kontakt

Forstander Kim Norup Frederiksen, Jonstruupvang, kim.norup.frederiksen@regionh.dk, tlf. 44 65 16 11.

Hvis du vil vide mere

Jonstrupvangs hjemmeside

Jonstrupvang på Facebook

Jonstrupvang på Instagram

 
Senest opdateret 11-12-2020

Vaccinehjælp

Røde Kors tilbyder bl.a. gratis ledsagelse af ældre, sårbare og personer med handicap, der skal vaccineres.

Læs om tilbuddet

Tlf. 35 29 96 60
Åben alle dage kl. 10-16.

Spørgsmål om corona

Har du spørgsmål i forbindelse med corona?