Retten til personlig frihed og bevægelsesfrihed

Som anbragt barn eller ung, har du som udgangspunkt ret til at bevæge dig frit omkring, både indenfor og udenfor.

Når du er anbragt, har nogle andre voksne end dine forældre, fået ansvaret for at vise dig omsorg og passe på dig. Det betyder også nogle gange, at dine plejeforældre vil forsøge at snakke med dig om, at det er bedst for dig selv, at du bliver hjemme. Det kan være de er bekymrede for, at der kan ske dig noget, hvis du tager et andet sted hen. Ligesom andre forældre skal de lave klare aftaler med dig om, hvornår du kommer hjem, hvordan du kommer hjem, og om hvor du tager hen, når du er ude. 

Nej. Når du bor i en plejefamilie må du bevæge dig rundt som du vil, og de må ikke tilbageholde dig med magt.
Hvis du er på vej ud sent om aftenen, eller hvis dine plejeforældre er bekymrede for, hvad du laver når du er ude eller hvem du er sammen med, skal de snakke med dig om, at de er bekymrede, og om at de gerne vil have, at du skal passe lidt bedre på dig selv. De skal hjælpe dig med at finde løsninger på, hvorledes du på en tryg og god måde kan være sammen med dine venner om aftenen. Det kan fx være, at dine venner kan besøge dig, eller at en af dine plejeforældre kan køre dig hen til dine venner og hente dig igen.

Når du bor i en plejefamilie, har du ret til at bevæge dig frit omkring, og ret til at kunne komme ud af dit værelse og huset, når du vil. Men så længe du frit kan gå ud og ind af døren til dit værelse og hoveddøren, er der ikke noget problem i, at du ikke umiddelbart kan komme ud af vinduet.

Som udgangspunkt, har du ret til at have de venner, som du gerne vil have – besøge dem og få besøg af dem. Hvis dine plejeforældre synes, at nogle af dine venner påvirker dig på en dårlig måde (fx får dig med ud i kriminalitet eller til at bruge rusmidler), så må de gerne tale med dig om, at det bekymrer dem, fordi dine plejeforældre er de voksne, der skal passe på dig. Hvis du har nogle venner, som opfører sig rigtig dårligt, når de besøger dig, så må dine plejeforældre også godt sige, at du ikke må få besøg af dem. Det kan være, at dine plejeforældre er utrygge ved, at dine venner er i huset, eller hvis dine venner ikke vil overholde de regler, der gælder i din plejefamilies hjem.

Som udgangspunkt, har du ret til at have en kæreste, som du besøger eller får besøg af. Ligesom i andre familier, er det dine plejeforældre, der bestemmer reglerne for, hvornår du fx skal være hjemme, hvis du besøger din kæreste, eller om din kæreste må overnatte hjemme hos dig. Hvis dine plejeforældre synes, at din kæreste påvirker dig på en dårlig måde, så må de gerne tale med dig om, at det bekymrer dem, fordi dine plejeforældre er de voksne, der skal passe på dig. Hvis du har en kæreste, som opfører sig rigtig dårligt, så må dine plejeforældre også godt sige, at du ikke må få besøg af din kæreste. Måske er dine plejeforældre utrygge ved, at din kæreste er i huset, eller hvis din kæreste ikke vil overholde de regler, der gælder i din plejefamilie.

Senest opdateret 07-04-2017