Retten til privatliv

Selvom du er anbragt, og ikke kan bo hjemme lige nu, så har du ret til et privatliv ligesom alle andre. Dvs. at dine plejeforældre skal respektere, hvis du gerne vil være lidt alene, du har ret til at skrive personlige og private ting ned (fx i en dagbog), som ingen andre må læse og du har i det hele taget ret til at være den du er.

Der vil selvfølgelig være nogle regler i din plejefamilie (ligesom i alle andre familier) som du skal følge, for at I alle kan få jeres hverdag til at fungere sammen, men du har altid ret til at have dit privatliv.

I mange familier og plejefamilier er der en regel om, at man banker på døren og får et svar, før man går ind på nogens værelse. Hvis den regel ikke gælder i den plejefamilie, du er i, så kan du prøve at snakke med dine plejeforældre om, at det er sådan du gerne vil have det. Hvis du er lidt nervøs for at snakke om det, så kan du måske få en anden voksen (fx din sagsbehandler eller din kontakt- eller støtteperson) til at snakke med dine plejeforældre om det for dig.

Nej, det kan de ikke kræve. Når du bor i en plejefamilie, har du altid ret til at snakke i telefon uden at nogen lytter med. Du skal have mulighed for at sige det, du vil, i telefonen.

Nej, det må dine plejeforældre ikke. Hvis dine plejeforældre er bekymrede for, om du gemmer nogle ting, som du ikke må have (fx stoffer eller våben) på din person (fx i lommerne), så må de gerne tale med dig om det og om hvorfor, de er bekymrede, men de må ikke undersøge, om du faktisk gemmer noget.

I din plejefamilie kan der være regler om forskellige ting, og en af reglerne kan være, at man ikke låser døren til sit værelse. Det kan der være forskellige grunde til, og hvis du ikke kan forstå, hvorfor din plejefamilie har den regel, så kan du prøve at snakke med dine plejeforældre om det. Hvis du er lidt nervøs for at snakke om det, så kan du måske få en anden voksen (fx din sagsbehandler eller din kontakt- eller støtteperson) til at snakke med dine plejeforældre om det for dig.

Senest opdateret 09-02-2017