Kontakt til frivillige, foreninger og organisationer
”Folk synes, det er enormt spændende, man har bare ikke tænkt os ind før,” sådan fortalte en medarbejder i projekt "Fra jord og fjord til kultur og samvær" om en typisk respons, når hun eller hendes kolleger kontaktede foreninger og organisationer og fortalte om, hvad borgere fra klubben kunne bidrage med i forbindelse med lokale arrangementer og begivenheder.
Foreninger og organisationer blev inddraget i projektet, både hvor borgerne fra klubben udførte frivilligt arbejde sammen med eller for dem, som fx ved at bidrage til kulturarrangementer og ved at tage del i eller undervise i forbindelse med oplevelser for borgerne.
Kontakt til foreningerne og organisationerne udgjorde en stor del af projektet. Der var mange overvejelser om, hvem der skulle kontaktes, og hvordan klubben kunne gøre sig ”lidt lækre” overfor de potentielle samarbejdspartnere. Der var hovedsageligt positiv interesse fra foreningernes og organisationernes side.
Medarbejderne gjorde også brug af egne kontakter og kendskab til foreninger i forbindelse med arbejdet. Arbejdet med projektet åbnede desuden nye døre til flere kontakter, fx åbnede deltagelsen i Kulturmødet i Nykøbing Mors for en mulighed for at sidde med i en arbejdsgruppe ifm. Handelstandsforeningens arrangementer.
”Jeg kan godt lide, der er noget gang i den!”
Sådan sagde en borger, der deltog i teaterforestillingen sammen med mange andre frivillige fra forskellige foreninger og organisationer på Mors og skuespillere fra Limfjordsteateret. Generelt fortalte borgerne, at de syntes, at det havde været sjovt at deltage i Kulturmødet som performere, og at de havde lyst til at være med igen.
På kulturmødet deltog nogle borgere i teaterforestillingen sammen med mange andre frivillige fra andre foreninger og organisationer, og nogle borgere deltog i en performance, hvor de – opstillet i spiralform på gågaden med paryk på hovedet – viste personlige æsker til de forbipasserende. Andre borgere spurgte forbipasserende på gågaden om, hvad de forstod ved ligeværdighed, og fotograferede dem. Selv borgmesteren blev hevet hen til en snak om ligeværdighed. Aktiviteterne tiltrak sig mange besøgende.
En af borgerne fortalte, at han kom til at tale med rigtig mange mennesker, og at det var en god måde at komme i kontakt med folk på. En anden pointerede, at der også kom nogle vigtige budskaber ud af det, som han godt kunne tænke sig blev formidlet endnu bredere ud, fx ved at udstille budskaberne.
Medarbejderne og lederne fortalte, at projektet gav borgerne mange oplevelser, der er forskelligartede fra dem, der var før: ”Det her at kunne stå og formidle sine egne tanker til kulturmødet. Og den her ligeværdighed og mødet med omgivelserne… Og at deres rolle [i teaterforestillingen] var lige så vigtig, som de andres, der stod derinde. Det er inklusion, der vil noget”.
Det gav mulighed for at prøve nogle nye ting, og medarbejderne oplevede en øget selvstændighed fra borgerne og mod på at prøve noget mere for hver gang, de havde prøvet noget nyt, hvad enten det er ift. de kulturelle aktiviteter eller i naturen.
Projektet bidrog også til, at der kom flere borgere med i klubben, som var rammen for projektet og aktiviteterne.
Win-win økonomi
Bostøtten og dagtilbuddet arbejder tæt sammen om projektet, og lederne understreger at en stor del af projektets succes skyldes et godt og fleksibelt samarbejde mellem disse steder, også når det kommer til personaleressourcer og økonomi. Ressourcerne er lagt anderledes end før, både i bostøtten og i dagtilbuddet, hvor klubben, der danner ramme om projektet, bliver brugt som katalysator for udviklingen.
En anden afgørende faktor er samarbejdet med foreninger og organisationer. Samarbejdet betyder bl.a., at lokalsamfundet får større kendskab til borgerne, der er med i projektet – og omvendt at borgerne får et andet netværk. Det vil også kunne betyde, at selvom der vil skulle bruges personaleressourcer på at planlægge, gennemføre og være tovholder på aktiviteterne, så vil der måske være brug for færre medarbejdere end ellers i de aktiviteter, hvor frivillige deltager.