Samtale med personer med handicap

Når du fører en samtale om vold med en person med handicap, er det vigtigt at fokusere på volden og ikke personens handicap.

Få viden om hvordan du hjælper mennesker med handicap der udsættes for vold

Man kan godt blive usikker, når man møder en person med handicap.

Handicappet i sig selv kan virke voldsomt eller skabe usikkerhed, hvis det er første gang, man møder et menneske med handicap.

Partnervold er tabubelagt, og ofte vil man have en tendens til at fokusere på noget andet end volden, hvor handicappet er en ’bekvem’ afledning.

Det er vigtigt at tage sig tid til at lytte - også, når personen taler lavt eller uklart på grund af en funktionsnedsættelse. Kommunikationshandicap kan kræve, at du er ekstra tålmodig.

Skab en ligeværdig samtale

Signalér, at du tager kvinden/manden alvorligt, blandt andet ved at prøve at forstå hende/ham og ved at behandle personen på en ligeværdig måde.

En af grundene til, at voldsramte kvinder/mænd med handicap ikke er synlige i samfundet, kan netop være en angst for ikke at blive taget alvorligt på grund af handicappet.

Hvis vold mod kvinder og mænd er tabubelagt, er vold mod mennesker med handicap endnu mere tabubelagt. Vær opmærksom på, at disse personer ofte kan have et lavt selvværd på grund af den diskrimination, de ofte oplever, at de møder i samfundet.

Senest opdateret 06-12-2018