Vælg den rigtige LCA-konsulent

At udarbejde en EPD kræver en LCA-ekspert – og har du ikke en ansat, skal du finde en ekstern LCA-konsulent. Her får du en række gode råd til at finde den rette.

Skal du som producent i gang med at udarbejde en EPD, kan det være en god idé at få hjælp fra en LCA-konsulent. De kan svare på produktspecifikke spørgsmål og hjælpe med at forventningsafstemme både proces og økonomi baseret på din specifikke situation. 

Der findes ikke en dansk database over LCA-konsulenter, og det kræver heller ikke nogen certificering at arbejde som LCA-konsulent i Danmark. Det er en teknisk svær proces at beregne den LCA, som ligger til grund for EPD’en, og langt fra alle bæredygtighedskonsulenter har de nødvendige kompetencer til at kunne udføre LCA-beregninger korrekt. Derfor er det vigtigt at være opmærksom og se sig for.

Tjek validerede EPD’er

Det kan være en god idé at kigge andre validerede EPD’er igennem – fx på EPD Danmarks hjemmeside. Her vil du kunne se, hvilken LCA-konsulent der har stået for at udarbejde den pågældende EPD. På den måde har du dokumentation for, at konsulenten i hvert fald har prøvet kræfter med processen tidligere og ikke er helt ny på området.

Spørg en tredjepartsverifikator

Du kan også kontakte en tredjepartsverifikator. De tilbyder nemlig ofte forskellige services inden for udarbejdelse af LCA-beregninger til EPD’er, og de vil kunne anbefale LCA-konsulenter med erfaring på området. 

Tjek listen

Sidst men ikke mindst kan du se på listen over LCA-konsulenter fra The International EPD Systems (environdec.com). Her kan du bl.a. filtrere på danske konsulenter. Det er vigtigt at være opmærksom på, at listen er åben for alle. Derfor kan du ikke være sikker på, at de oplistede LCA-konsulenter nødvendigvis har erfaring med at udarbejde EPD’er for byggevarer. 

Læs mere om EPD’er, og hvad du skal være opmærksom på som byggevareproducent

Læs mere om, hvem der bruger EPD'er

Kontakt

EPD-puljen