Nye film til personalet i skoler, dag- og fritidstilbud
Social- og Boligstyrelsen har lavet tre videofilm om barnets lov til dig, der arbejder med børn og unge i dagtilbud, skoler, fritidstilbud eller lignende, og som samarbejder med kolleger i myndighed, når et barn eller en ung ikke trives.
Barnets lov, der trådte i kraft 1. januar 2024, har betydning for hele børne- og ungeområdet.
Social- og Boligstyrelsen har - i samarbejde med bureauet Klædt På - udarbejdet tre videofilm om barnets lov. Filmene henvender sig især til det brede almenområde.
Fokus på samarbejde
De tre film drejer sig om forskellige aspekter af den proces, der indledes, når der er overvejelser om at lave en underretning, fordi der er bekymring for et barn eller en ung.
Der er især fokus på de rettigheder til børn og unge, der følger af loven, og hvordan man på almenområdet kan styrke det tværfaglige samarbejde med børne- og ungerådgiverne i kommunernes myndighedsafdelinger.
Husk, at I altid skal forsøge at indhente samtykke fra forældrene og den unge over 15 år inden I deler oplysninger i samarbejdet med jeres kolleger i myndighed, når der er tale om sagsbehandling ifm. særlig støtte til børn og unge (Retssikkerhedslovens §11 c, stk. 1, nr. 12 og stk. 3 og 5).
Filmene er særligt målrettet lærere, pædagoger m.fl. i skoler, dagtilbud og kommunale fritidstilbud. Det er samtidig tanken, at lærervikarer, pædagogmedhjælpere og andet uuddannet personale her kan få lettilgængelig viden.
Drøftelse og dialog
Som supplement til filmene er der udarbejdet dialogkort og en plakat, som kan bruges til refleksion og drøftelser ved fx personalemøder og evt. i dialogen mellem almenområde og myndighed.
Hent dialogkort
Hent plakat
Hver film varer 10-12 minutter. Det anbefales, at der som minimum sættes en time af, hvor ledere og medarbejdere sammen ser filmene og umiddelbart bagefter diskuterer ud fra.