Procesguide til revidering af kommunale beredskaber på overgrebsområdet

Denne side er målrettet kommuner, der gerne vil arbejde systematisk med revidering af det kommunale beredskab og gerne vil sikre en høj grad af kendskab, motivation og ejerskab hos målgruppen for beredskabet. På siden præsenteres forslag til processer og aktiviteter, der kan bruges som inspiration til, hvordan arbejdet med revidering af det kommunale beredskab kan gribes an.

Overgreb mod børn og unge kan have store konsekvenser både på kort sigt og på længere sigt. Det er en svær opgave for både børn og voksne at erkende, at et barn er udsat for overgreb, og det er vigtigt at handle rettidigt og relevant, så overgrebene stoppes, og barnet oplever at blive støttet i at bearbejde det, der er sket.

Et gennemarbejdet beredskab, der er kendt og anvendt, kan bidrage til at understøtte kvaliteten af arbejdet med forebyggelse, opsporing og håndtering af overgreb mod børn og unge.

Arbejdet med denne guide vil blandt andet kunne give jer

  • inspiration til rammesætning, skriveproces og forankring
  • involvering af relevante fagområder og fokus på relevante temaer
  • et fælles udgangspunkt for kommunens arbejde med forebyggelse, opsporing og håndtering af overgreb
  • styrkelse af det tværfaglige samarbejde omkring sager om overgreb mod børn og unge.

Målgruppe

Procesguiden henvender sig til jer, der varetager opgaver i forhold til revidering af det kommunale beredskab. Det kan være chefer, ledere og nøglemedarbejdere inden for kommunens samlede børne- og ungeområde, herunder udviklingskonsulenter.

Procesguidens opbygning

Procesguiden er bygget op omkring tre faser, der er vigtige i arbejdet med revidering og implementering af det kommunale beredskab:

fase 1

Rammesætning

Inspiration til, hvordan I kommer godt fra start

Fase 2

Skriveproces

Inspiration til, hvordan I kan arbejde med skriveprocessen

fase 3

Forankring

Inspiration til, hvordan I kan sikre beredskabets udbredelse og forankring på kort og langt sigt

Det vil være hensigtsmæssigt at komme omkring alle tre faser, men processen kan tilpasses, alt efter hvilket udgangspunkt I har, det vil sige, hvor gennemgribende en revidering der er behov for, og hvilke ressourcer I har mulighed for at afsætte til opgaven.

Alle kommuner er forpligtet til at udarbejde et beredskab til forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af sager om overgreb mod børn, jf. barnets lov, § 15, stk. 2. Kommunerne er desuden forpligtet til at revidere dette beredskab minimum hvert fjerde år.

Det kommunale beredskab skal bidrage til at skærpe jeres opmærksomhed på, hvordan I vil arbejde med forebyggelse, opsporing og håndtering af sager om overgreb mod børn og unge, herunder hvordan I samarbejder tværfagligt og tværsektorielt om disse opgaver.

Procesguiden er et supplement til publikationen Kommunale beredskaber til forebyggelse, opsporing og håndtering af overgreb mod børn og unge – en guide til kommuner. I publikationen kan du finde inspiration til, hvad et kommunalt beredskab kan indeholde, herunder organisatoriske og ledelsesmæssige opmærksomhedspunkter og faglige introduktioner til temaerne forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af sager om overgreb.

Find udgivelsen her

Baggrund for guiden

Guiden er blevet til på baggrund af erfaringer fra en række rådgivningsforløb i kommuner, der har arbejdet med revidering af beredskabet med henblik på at styrke indsatsen mod vold og seksuelle overgreb mod børn.