Rammesætning

Når beredskabet skal revideres, skal der tages stilling til, hvor omfattende en revidering der er behov for, og hvem der skal involveres i processen. På denne side kan I finde inspiration til rammesætning for processen.

Det kommunale beredskab skal beskrive kommunens tiltag i forhold til forebyggelse og tidlig opsporing af overgreb samt handleveje ved mistanke eller viden om overgreb. Det vil i praksis sige, at beredskabets indhold er relevant for alle ledere og fagpersoner, der arbejder med børn og unge i kommunen.

Derfor er det vigtigt, at direktøren og chefgruppen for børne- og ungeområdet står sammen om at træffe overordnede beslutninger om det kommunale beredskab, og at hele gruppen bidrager til processen og til udbredelse og fastholdelse af beredskabets centrale budskaber. Det er desuden vigtigt at få afstemt den overordnede rammesætning med de politiske udvalg, der har ansvar for børne- og ungeområdet.

Denne rammesætning skal ske inden den konkrete skriveproces går i gang og kan fx rumme beslutninger om, hvilke og hvor mange fagområder og -personer der bør involveres i revideringsprocessen, og hvor mange ressourcer der i øvrigt kan og bør afsættes til opgaven.

Kommunikation fra start

Mange vil være tilbøjelige til at udskyde kommunikationen om beredskabet og revideringen heraf, til beredskabet er endeligt godkendt. Vær opmærksom på, at der i den indledende fase af revideringsprocessen er unikke muligheder for at skabe interesse for og ejerskab til beredskabet. Derfor er det en god idé at træffe beslutning om aktiv kommunikation allerede nu.

Dette kan I gøre ved at informere om den igangværende proces via forskellige kanaler, mundtligt såvel som skriftligt. En del af informationen kan også handle om at invitere alle eller udvalgte fagpersoner til at bidrage med deres viden og erfaring på området.

Skabelon til kommunikationsplan

Eksempel på en udfyldt kommunikationsplan

I kan gøre arbejdet med den indledende rammesætning mere eller mindre omfattende alt efter jeres udgangspunkt, behov og ressourcer. I kan vælge at træffe beslutninger på et enkelt chefmøde eller vælge en proces, hvor I inddrager ledere og/eller medarbejdere på forskellig vis.

Der er mange forhold, der kan have betydning for, hvor omfattende en revideringsproces der er behov for. Eksempelvis kan det have betydning, at:

  • der ikke har været arbejdet med det nuværende beredskab i længere tid
  • der er væsentlige mangler i det nuværende beredskab
  • der har været ændringer i jeres organisering eller arbejdsgange siden seneste revidering
  • der er opstået en politisk eller ledelsesmæssig opmærksomhed på beredskabet, fx på baggrund af aktuelle overgrebsproblematikker (i jeres kommune eller på landsplan).

De ledere og medarbejdere, der skal anvende beredskabet, har brug for at kunne se sammenhæng og mening i materialet, hvis det skal få betydning for deres praksis og opgaveløsning.

Allerede under revideringsprocessen har I mulighed for at skabe interesse, engagement, motivation og ejerskab ved at involvere leder og medarbejdere bredt på tværs af faggrupper og niveauer.

Derfor er det vigtigt, at I sørger for, at alle faggrupper er repræsenteret i revideringsprocessen.

Det er relevant at indhente viden fra fagpersoner fra forskellige faggrupper i forhold til anvendelse af jeres eksisterende beredskab. På den måde kan I få et indblik i, om der er behov for justeringer, der styrker brugervenligheden.

Derudover bør der tages stilling til, om andre forhold bør afspejles i det nye beredskab. Det kan fx være ændringer i lovgivningen, en ny børne- og ungepolitik i jeres kommune, nye it-systemer eller en ny mødestruktur/samarbejdsmodel, der påvirker jeres praksis på overgrebsområdet.

Det er også relevant at se på, om der er temaer, der ikke er belyst (tilstrækkeligt) i det eksisterende beredskab. Det kan være, at I bliver opmærksomme på, at I vil tilføje et tema, fx om digitale overgreb eller psykisk vold.

Drejebøjer til inspiration

Se forslag til, hvordan I kan arbejde med rammesætning på et chefmøde. Find også forslag til, hvordan I kan bruge et ledermøde til at blive klogere på det eksisterende beredskabs styrker og svagheder. Drejebøgerne kan anvendes, som de er, eller I kan tilpasse dem både i forhold til tidsramme og deltagerkreds.

Spørgsmålene i drejebogen om rammesætning kan desuden anvendes som tjekliste, uanset hvilken form for proces I vælger.

Kontakt

Lis Toft Madsen

Nyhedsbrev

Vores nyhedsbreve holder dig opdateret med faglig viden, information om ansøgningspuljer, nye udgivelser, konferencer og temadage på socialområdet.

Tilmeld dig her