Udbredelse og opfølgning

Når I har lavet en plan for, hvordan I vil præsentere det reviderede beredskab, bør I forholde jer til, hvordan I kan sikre et kontinuerligt fokus, så alle ledere og medarbejdere fremadrettet anvender beredskabet.

Når I planlægger implementering og forankring af det reviderede beredskab, er det centralt at præsentere beredskabet, når det offentliggøres. Samtidig skal I have fokus på langsigtede aktiviteter, der kan bidrage til at fastholde viden om og anvendelse af beredskabet.

Inspiration til processer

I kan finde forslag til, hvordan I kan omsætte beredskabets indhold på et kickoffmøde, fx målrettet ledere på børne- og ungeområdet. Indholdet i kickoffmødet tager udgangspunkt i Social- og Boligstyrelsens videnscenter SISO’s anbefalinger til kommuners indsats mod overgreb mod børn og unge.

I kan desuden finde forslag til, hvordan I kan arbejde med temaet overgreb på et personalemøde i skole, SFO eller klubområdet. I kan også finde en skabelon til PowerPoint, der kan anvendes, når I skal præsentere det reviderede beredskab på et personalemøde.

Kontinuerligt fokus

Selv efter en vellykket præsentation kan der ske det, at andre dagsordener tager fokus fra beredskabet. Det er derfor vigtigt at planlægge aktiviteter, der fastholder en styrket kvalitet i jeres indsats mod overgreb mod børn og unge.

Giv også gerne ledere og medarbejdere mulighed for at tilkendegive, hvordan beredskabet fungerer. Det skaber et særligt fokus hos medarbejderen, og det gør jer klogere.

Hvis I samler tilbagemeldinger og opsamlinger løbende, har I et godt udgangspunkt for at sætte fokus, næste gang det kommunale beredskab skal revideres.

I kan træffe beslutning om, hvorvidt beredskabet skal indgå som et element i et årshjul med henblik på at sikre, at beredskabet bliver genbesøgt kontinuerligt. Det vil være relevant at overveje, hvornår og i hvilke fora beredskabet skal genbesøges, herunder om der er særlige krav til gennemgangen, om det er en opfordring eller et krav, samt om der skal være skriftlige tilbagemeldinger eller fælles opsamling efter drøftelser i de enkelte institutioner.

I kan også indføre systematisk opfølgning på beredskabets anvendelse. Det kan både være monofaglig og tværfaglig opfølgning. Opfølgninger kan være individuel feedback, fx et spørgeskema med mulighed for kommentarer, eller det kan være en drøftelse i det enkelte team.

Se eksempler på spørgsmål til et spørgeskema eller til en drøftelse i et team her

Endelig vil det være oplagt, at beredskabet er en fast del af et oplæringsprogram for nye ledere og medarbejdere.

Præsentationen af beredskabet kan bestå i et link til dokumentet, så man selv kan læse det, en mundtlig præsentation ved en vidensperson på området, en film, hvor beredskabet præsenteres, eller det kan være en del af et kursus, som nye ledere og medarbejdere gennemgår for at lære deres nye arbejdsplads at kende.

Kontakt

Lis Toft Madsen

Nyhedsbrev

Vores nyhedsbreve holder dig opdateret med faglig viden, information om ansøgningspuljer, nye udgivelser, konferencer og temadage på socialområdet.

Tilmeld dig her