Det udvidede forældresamarbejde
Forældre er ressourcepersoner med stor indsigt i deres barns liv. Når børn er i mistrivsel, kræver det ofte et udvidet forældresamarbejde med øget kommunikation og forventningsafstemning. Vi behøver ikke at se ens på tingene, men vi skal se på tingene sammen og sikre, at forældrenes og barnets perspektiv er omdrejningspunkt i samarbejdet. Når vi sammen gør mistrivselen til problemet og ikke placerer problemet hos barnet eller forældrene, kan vi ofte finde nye løsninger på de problemer, barnet befinder sig i.
Her kan du finder beskrivelser af de forståelser og samarbejdsmodeller, der kan stå i vejen for forældresamarbejdet, samt anbefalinger til at genopbygge tilliden.
Fokus på fortællinger og problemforståelse – inspiration og refleksionsspørgsmål
Her kan du finde inspiration til faglig refleksion og perspektivskifte i det udvidede forældresamarbejde:
Det udvidede forældresamarbejde – inspiration og perspektivskema
Differentieret mødekultur
Det er vigtigt at indtænke forældrenes forudsætninger og præferencer i samarbejdet. I forhold til møder kan det fx ske ved at ændre mødeform og -længde, tilpasse sproget og undgå at bruge indforståede ord og begreber, bruge konkrete materialer i stedet for kun ord, skrive åbent referat, anvende en spørgeramme under mødet og sikre, at alle ved, hvad der forventes af dem mellem møderne.
Her kan du finde inspiration til at arbejde med en differentieret mødekultur, så samarbejdsformen matcher både de fagprofessionelle og forældrene:
5 tips til bedre møder
Eksempel på spørgeramme som supplement til dagsorden
VISOs rådgivningslog – arbejdsredskab til at definere mål og bidrag i samarbejdet
Brug praksisfortællinger til at skabe faglig refleksion
Det kræver bevidst og systematisk brug af faglig refleksion at bevare fagligheden og arbejdsglæden i forældresamarbejde med høj følelsesmæssig intensitet. Praksisfortællinger er en hjælpsom metode til at synliggøre faglige og følelsesmæssige dilemmaer samt understøtte faglig refleksion og erfaringsdeling. Nedenfor finder du inspiration til at benytte praksisfortællinger som metode til kollegial sparring med fokus på perspektivskifte.
I den korte video om kollegial sparring introduceres den forholdemåde, som er vigtig, når I skal skabe et trygt og udviklende refleksionsrum.