Erhvervet hjerneskade og usynlige sprogvanskeligheder

Hvordan kan vi som fagprofessionelle nysgerrigt undersøge, om et barn med erhvervet hjerneskade har usynlige sprogvanskeligheder? Det er emnet for denne praksisfortælling om Morten på 8 år.

Morten har en erhvervet hjerneskade, efter han som 6-årig fik en hjerneblødning. Nu er han 8 år, og hans adfærd kan være voldsom og svær for skolen at håndtere. Det viser sig, at Morten har usynlige sprogforståelsesvanskeligheder.

Når ord flyder sammen og sætninger bliver svære at forstå, som i tilfældet med Morten, kan det resultere i forstyrrende adfærd og sociale vanskeligheder. Vanskelighederne kan opstå bl.a. som følge af en erhvervet hjerneskade og vare ved, selvom andre funktioner er fuldt rehabiliterede. Det er derfor nødvendigt med et tværfagligt blik på, hvad der ligger til grund for et barns adfærdsændring. I denne praksisfortælling og i videoen kan du og dine kolleger få viden om, hvilke tegn på usynlige sprogforståelsesvanskeligheder I kan være opmærksomme på.

Praksisfortællingens tre dele

Praksisfortællingen består af tre dele:

  1. En skriftlig praksisfortælling, hvor du kan læse om Mortens situation og om de faglige og følelsesmæssige dilemmaer, som tale/høre-konsulenten i PPR oplever i forløbet.
  2. En video, hvor du kan høre en VISO-specialist fortælle om sine erfaringer og reflektere over tematikker i praksisfortællingen.
  3. Supplerende materialer, som du også vil høre omtalt i videoen, og som du kan lade dig inspirere af og anvende i dit arbejde.

Del 1: Skriftlig praksisfortælling

I praksisfortællingen kan du læse om Mortens situation og om de dilemmaer, som tale/høre-konsulenten oplever i forløbet.

De andre siger ”bla bla bla”– en praksisfortælling om sprogforstyrrelsen bag uforståelig adfærd

Del 2: Video

I videoen fortæller VISO-specialist Lone Fjeldborg om sine erfaringer og reflekterer over tematikkerne i praksisfortællingen.

Del 3: Supplerende materialer

Fakta om erhvervet hjerneskade og sprogvanskeligheder

Hvert år pådrager ca. 1.550 børn og unge sig en erhvervet hjerneskade. Hver femte af dem oplever sproglige vanskeligheder som følge af den erhvervede hjerneskade. Nogle af disse vanskeligheder er synlige eller kan tydeligt høres, andre er skjulte. I takt med hjernens udvikling kan vanskeligheder vise sig på forskellige måder og tidspunkter, fx fordi kompleksiteten og kravene stiger med alderen.

Sproglige vanskeligheder er multifacetterede. Derfor er det afgørende med en tværfaglig undersøgelse, før en indsats iværksættes. Der er ikke én model for indsatser, det afhænger af de specifikke vanskeligheder. Der vil altid være behov for en individuel tilrettelagt indsats.

Læs mere om følger af en erhvervet hjerneskade hos børn og unge

Modeller til at afdække grænsen mellem forskellige vanskeligheder

Sprogvanskeligheder kan forveksles med andre vanskeligheder. Der er behov for et tværfagligt blik for at komme hele vejen rundt om de funktioner, som kan være påvirket, når et barn pludselig ændrer adfærd.

Isbjergmodellen nedenfor kan anvendes som analysemodel for at afdække barnets ”usynlige” forudsætninger bag den observerbare adfærd. Toppen, det som stikker op over havoverfladen, er det synlige; det, vi i hverdagen observerer eller allerede ved om barnet eller den unge. Den del af isbjerget, som ligger gemt under havet, symboliserer det, vi ikke kan observere eller det, som vi måske endnu ikke ved, for at kunne forstå barnet eller den unge. Modellen inddrager desuden en afdækning af barnets motivation og ressourcer.

Illustration: Isbjergmodellen

Download Isbjergmodellen som arbejdsark

Om praksisfortællingen

Praksisfortællingen er udarbejdet af Lone Fjeldborg, som er VISO-specialist og neuropsykolog ved Hjerneskadecenter Virum.

Videoen er produceret af AggiFilm for VISO, Social- og Boligstyrelsen.

Kontakt

Lars Sandberg
Chefkonsulent

Oversigt