Podcasts: Børn med skader af mors rusmiddelbrug under graviditeten

Hvordan hjælper vi bedst muligt, når et forbrug af rusmidler under graviditeten har givet et barn alvorlige skader? Det belyses gennem eksperter og cases i podcastserien fra Social- og Boligstyrelsen. De tre afsnit har fokus på hhv. det lille barn, skolebarnet og den unge voksne.

Alkohol spiller en stor rolle i det danske samfund, og mange af os tager medicin, hvis smerterne bliver for slemme. Men rusmidler og afhængighedsskabende medicin har ikke kun en betydning for dig; det påvirker også flere hundrede børn hvert år – imens de ligger som fostre i deres mødres maver.

Børn og unge, der har været eksponeret for alkohol, stoffer og medicin, er i risiko for at blive født med eller udvikle varige komplekse funktionsnedsættelser. De kræver ekstra støtte og hjælp, og det er langt fra alle fagpersoner, der kender til den her målgruppe.

Social- og Boligstyrelsen har lavet 3 podcasts, der beskriver de konsekvenser, som rusmidler og afhængighedsskabende medicin kan have, og hvad man kan gøre, for at støtte barnet eller den unge. Lyt til dem nederst på siden, på SoundCloud eller din yndlings podcast-tjeneste.

Lyd til Podcasts på SoundCloud her

Lyt til podcasts her på siden

Det er vigtigt, at fagpersoner kan opdage børn med komplekse funktionsnedsættelser som følge af eksponering før fødslen af rusmidler/medicin/stoffer, så de kan følges og få hjælp fra fødslen frem til skolestart. Lyt med herunder.

Hent transskription af episoden her 

Det er vigtigt, at fagpersoner opdager, hjælper og støtter målgruppen i skolealderen, så de udvikler sig og trives fagligt og socialt. Lyt med herunder.

Hent transskription af episoden her

Det er vigtigt, at fagpersoner ikke slipper børn med komplekse funktionsnedsættelser, så snart de forlader folkeskolen. Men at de unge voksne derimod også får støtte senere i livet – bl.a. til at skabe sociale fællesskaber. Lyt med herunder.

Hent transskription af episoden her

Kontakt

Helle Rotbøll Randløv
Fuldmægtig

VISO har specialiseret viden om disse børn og unge og kan opsøges for rådgivning.

Kontakt VISO