Rådgivning til fagpersoner

VISOs særlige enhed med ekspertise i grønlandsk sprog og kultur tilbyder kommuner gratis vejledende rådgivning i sager med familier med grønlandsk baggrund.

Få indblik i rådgivningsydelserne på fanerne herunder.

Vær opmærksom på, at ny lovgivning medfører, at I som kommune er forpligtet til at henvende jer til Enheden, når det gælder igangværende anbringelsessager. I kan ligeledes være forpligtet til at henvende jer i situationer, hvor I overvejer anbringelse af et barn eller ung med grønlandsk baggrund. Læs mere nedenfor. 

Ønsker du en indledende snak med en VISO-konsulent om en potentiel sag, eller har du generelle spørgsmål, kan du kontakte VISO på tlf. 72 42 40 00. Telefonen er åben mandag, tirsdag, torsdag og fredag kl. 09.00-11.30.

Har I en konkret sag som involverer børn, unge, familier med grønlandsk baggrund og hvor I har behov for specialiseret rådgivning? Så kan I kontakte VISOs enhed med ekspertise i grønlandske sproglige og kulturelle forhold.

Formålet med rådgivningen er at styrke jeres faglige handlemuligheder med udgangspunkt i en kompleks problemstilling om et barn, en ung eller voksen. Sammen aftaler vi det antal rådgivningssessioner, der er relevant for jer. I sessionerne belyser vi problemstillingen og giver jer ny viden og værktøjer om fx indsatser, metoder, arbejdsprocesser, koordinering eller samarbejde. Barnet, den unge eller den voksne og dennes pårørende inddrages som udgangspunkt i rådgivningen. Rådgivningen varetages af fagpersoner med ekspertise i grønlandsk sprog og kultur.

Som afslutning på forløbet får I en rapport med de anbefalinger, vi sammen er nået frem til om, hvordan I kan arbejde videre med problemstillingen.

VISO kan efter afslutning af denne type rådgivningsforløb tilbyde at følge sagen i op til seks måneder. Her kan vi understøtte jeres videre arbejde med at forankre anbefalingerne fra VISO-forløbet, så læring fra forløbet kommer barnet, den unge eller voksne til gavn fremadrettet. Hvorvidt det giver mening at fortsætte samarbejdet efter rådgivningsforløbets afslutning vil bero på en konkret vurdering af det enkelte forløb.

Ønsker I rådgivning skal I sende en henvendelse. Inden da skal I indhente samtykke fra forældrene, de kommende forældre eller den unge, der er fyldt 15 år.

Send henvendelsen via VISOs digitale henvendelsesskema

I bliver efterfølgende kontaktet af en VISO-konsulent fra den særlige enhed for at planlægge forløbet.

Har I en konkret sag hos jer, hvor I overvejer at anbringe et barn eller en ung fra en familie med grønlandsk baggrund udenfor hjemmet og hvor I overvejer at benytte standardiserede psykologiske tests? Så skal I kontakte enheden med ekspertise i grønlandske sproglige og kulturelle forhold og bede om en udredning. Det følger af § 171 b. i barnets lov.

Enheden bistår med at foretage en udredning, der erstatter tests i undersøgelser af forældre eller kommende forældres forhold eller i børnepsykologiske undersøgelser. Udredningen udføres ved, at der inddrages ekspertise og indsigt i grønlandske sproglige og kulturelle forhold. Udredningen foretages uden brug af standardiserede tests.

Når udredningen er gennemført vil I modtage en rapport med en konklusion. Udredningskonklusionen er vejledende. VISO forholder sig ikke til, om der er grundlag for anbringelse, men vi styrker jeres mulighed for at foretage faglige vurderinger i sagen og håndtere de næste sagsskridt.

Bemærk, at 171 b. omfatter sager, hvor I som kommune:

  • Overvejer anbringelse, herunder ved indstilling til permanent anbringelse og indstilling til adoption uden samtykke.
  • Har truffet afgørelse om anbringelse, hvor afgørelsen er indbragt for Ankestyrelsen eller domstolene. Det skyldes, at kommunen har pligt til at anmode enheden om udredning indtil anbringelsesafgørelsen er endelig.

Ønsker I en udredning, skal I indsende en henvendelse. Inden da skal I indhente eller have forsøgt at indhente samtykke fra forældrene, de kommende forældre eller den unge, der er fyldt 15 år. I kan dog fravige kravet om samtykke under hensyn til barnets eller den unges bedste.

Send henvendelsen via VISOs digitale henvendelsesskema

I bliver efterfølgende kontaktet af en VISO-konsulent fra den særlige enhed for at planlægge forløbet.

Har I en konkret sag hos jer, hvor et barn eller en ung fra en familie med grønlandsk baggrund er anbragt udenfor hjemmet, hvori der foreligger test eller hvor det må antages, at der har været gjort brug af standardiseret psykologiske tests? Så skal I kontakte enheden med ekspertise i grønlandske sproglige og kulturelle forhold og bede om en vurdering. Det følger af § 171 c i barnets lov.

Enheden har til opgave at gennemgå sagen og vurdere, om der er indikatorer på, at anvendelsen af en standardiseret psykologisk test har ført til en misvisende vurdering. I vurderingen inddrages bl.a. ekspertise og indsigt i grønlandske sproglige og kulturelle forhold. I vil efter sag gennemgangen modtage en sammenfattende vurdering fra enheden til brug for jeres eller Ungdomskriminalitetsnævnets vurdering af, om afgørelsen om anbringelse skal genoptages.

Har I en igangværende anbringelsessag, som er omfattet af ovenstående, skal I indsende en henvendelse. Inden da skal I indhente eller have forsøgt at indhente samtykke fra forældrene, de kommende forældre eller den unge, der er fyldt 15 år.

Send henvendelsen via VISOs digitale henvendelsesskema

I bliver efterfølgende kontaktet af en VISO-konsulent fra den særlige enhed for at planlægge forløbet.

Barnets lov styrker kommunernes muligheder for at søge rådgivning i sager, der omhandler børn, unge og familier med grønlandsk baggrund. Reglerne er beskrevet i § 171 i barnets lov, og fra 1. maj 2025 gælder, at:

  • Kommunen er forpligtet til at benytte sig af rådgivning fra enheden i VISO i sager efter § 171 b. i barnets lov. Det handler om sager, hvor kommunen overvejer at anbringe et barn eller en ung udenfor hjemmet, her skal kommunen anmode enheden med særlig ekspertise om en VISO-udredning, når der som led i en undersøgelse er vurdering ville være gjort brug af psykologiske tests.
  • Kommunen er forpligtet til at indsende igangværende anbringelsessager til enheden i VISO, jf. 171 c. Forpligtelsen omfatter sager, hvor der er eller må forventes være anvendt tests.

Målgruppen for sagerne er børn, unge, en kommende forælder eller en forældremyndighedsindehaver, som er født eller opvokset i Grønland eller i øvrigt vurderes at have en tæt tilknytning til grønlandsk sprog, grønlandsk kultur og grønlandske værdier.

Kontakt VISO

Tlf.: 72 42 40 00

Åbningstider:
Mandag: Kl. 9 - 11.30
Tirsdag:  Kl. 9 - 11.30
Torsdag: Kl. 9 - 11.30
Fredag:  Kl. 9 - 11.30

Lovgivning

L139 i Barnets lov træder i kraft pr. 1. maj. For yderligere om lovgivningen:

Bekendtgørelse om den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation (VISO) i Social- og Boligstyrelsen

(Bekendtgørelse nr. 421 af 29. april 2025)

Lov om ændring af barnets lov

(Lov nr. 408 af 29. april 2025)