Statslånshus fra 1952

renovering af statslånshus

Energioptimeret Statslånshus med ny planløsning, bedre indeklima og stor herlighedsværdi

Rådgivning fra murerfirma gav tryghed til at renovere

Da familien købte det lille Statslånshus fra 50’erne, bestående af 90 m₂ i stueplan og 39 m₂ kælder, var det i dårlig stand. Efter rådgivning fra et murerfirma, var familien trygge ved at kaste sig ud i en renovering.

Huset havde en række sætningsskader, var ramt af skimmelsvamp, borebiller og fugt, og vinduerne trængte til udskiftning. Så med renoveringen ville de især gøre huset sundere at bo i med mindre fugt og mere lys.

Resultatet

CO₂e besparelse: 42%
Pris for renovering: 1,5 millioner kr.
Boligareal før: 90 m2
Boligareal efter: 90 m2

Renoveringstiltag

  • Ny rumdisponering
  • Bedre indeklima
  • Udskiftning af vinduer
  • Hulmursisolering
  • Nyt terrændæk
  • Efterisolering af kældergulv og ny gulvvarme
  • Decentral ventilation i kælder

Hulmuren i stueetagen er isoleret og kælderværelserne er ventileret. Dette har tilsammen givet et væsentligt bedre indeklima. Familien ønskede oprindeligt at åbne op for lyset i stueetagen med tagvinduer, men det blev fravalgt af økonomiske årsager. Dog er vinduespartiet til haven udvidet, så lyset strømmer ind alligevel.

Stueetagen har fået et stort køkken-alrum, som er det bedste resultat af renoveringen. Her har en ny trappe fået flere m₂ end den tidligere, hvilket sikrer en bedre sammenhæng mellem de to etager. For familien havde det ikke været muligt at bygge et nyt hus for samme budget, som renoveringen har kostet. Så det har været sundt for økonomien, men processen har også givet familien en tilknytning til huset, så det nu føles som et hjem.

Penge sparet ved selv at stå for nedrivning

I første omgang var planen at udføre renoveringen på ét år, men de erkendte hurtigt, at projekterne måtte ske i deres eget tempo. Det gav ro til at mærke efter, hvornår de passede ind i familiens hverdag.

Kælderen skulle graves ud, for at sænke terrændækket og lægge gulvvarme, og dette tog ét år. I mellemtiden blev familien mere opmærksomme på deres behov og hvordan huset kunne optimeres. Derfor blev den forlængede renoveringsproces vendt til noget positivt.

Ca. 70% af renoveringen er udført af håndværkere, mens særligt nedrivning er foretaget af familien selv. At rive ned og køre væk var en opgave, familien synes var til at gå til, men hvor der samtidig kunne spares mange penge ved at gøre det selv.

før renovering af statslånshus
Før
efter renovering af statslånshus
Efter

Den arkitektoniske ændring af bygningen

Efter renoveringen står boligens arkitektoniske udtryk næsten uforandret med undtagelse af de nyudskiftede vinduer. Den største arkitektoniske ændring er foretaget indvendigt i huset. Her har de to værelser i kælderen fået højere loftshøjde ved at sænke og isolere kældergulvet.

Den nye trappe, der fører op til boligens åbne og lyse køkkenalrum, bidrager til en bedre bevægelse i huset. Løsningerne sikrer, at kælderen er bedre integreret i den resterende bolig.

plantegning renovering af statslånshus
Plantegninger af renovering af stuetage

Materialevalg og klimapåvirkning

Familien har haft et stort ønske under hele renoveringen om at bevare så meget som muligt og forbedre det nødvendige. Alle materialer, der fungerede, er dermed bevaret, og alle nye materialer, der er tilført, har gjort huset sundere at bo i eller forlænget dets levetid.

Hulmursisoleringen har desuden reduceret familiens årlige varmeforbrug. Livscyklusvurderingen viser, at tiltagene har medvirket til et reduceret CO₂e-aftryk på 42% sammenlignet med nedrivning og nybyg

Jeg har fået en kærlighed til huset, som jeg ikke ville have fået, hvis jeg havde bygget et nyt
- Ejer af huset

Søjlediagram over klimapåvirkning der viser en 42% CO2 besparelse ved renovering

Kontakt

Byggeri

Fakta om huset

Husets byggeår: 1952
Hustype: Statslånshus
Renoveringsår: 2021-2023
Kommune: Syddjurs
Opvarmningsform: Fjernvarme

Download denne case her