Bindingsværk fra 1850

Idyllisk gammelt bindingsværk renoveret til bedre planløsning og opvarmning med respekt for det originale hus og den gamle byggeskik

Idyllisk gammelt bindingsværk renoveret til bedre planløsning og opvarmning med respekt for det originale hus og den gamle byggeskik.

Renovering der fremhævede det originale

Da familien købte det gamle bindingsværkshus, var det med henblik på at renovere det på en måde, der fremhæver det originale i huset. Familien boede i huset et års tid, før de gik i gang. Dermed blev de løbende klar over de tiltag, renoveringen skulle bestå af.

Der var problemer med fugt i huset, hvilket var nødvendigt at gøre noget ved. Huset kunne ikke ånde, der var nærmest ingen isolering og dårlige materialevalg til denne hustype, såsom plastikdampspærre og akrylmaling på langt de fleste overflader efter en tidligere renovering i 70’erne.

Resultatet: Fantastisk indeklima med gode materialevalg

CO2e besparelse: 47%
Pris for renovering: 865.000 kr.
Boligareal før: 288 m2
Boligareal efter: 288 m2

Renoveringstiltag

  • Restaurering i åndbare og biobaserede materialer
  • Ny rumdisponering
  • Isolering af ydervæg

Renoveringen har i høj grad haft karakter af en restaurering i åndbare og biobaserede materialer. En mindre ændring i planløsningen har åbnet op for stuerne og køkkenet. Familien er overvældet over, hvor fantastisk indeklimaet er blevet ved at anvende biobaserede byggematerialer.

Udvendigt er huset bygget op på en måde, så alle elementer kan udskiftes, hvilket er trygt, når man bor i et bindingsværkshus. I renoveringen er alt, hvad der kunne bevares, bevaret, samtidig med at familien har fået en moderne og tidssvarende bolig anno 2023.

Renoveringsprocessen

Familien har udført meget af arbejdet selv med respekt for det originale, og har fået rådgivning fra lokale håndværkere. De har blandt andet fået rådgivning om, hvordan man bygger en diffusionsåben vægopbygning og opnår en åndbar konstruktion med træfiberisolering og lerplader.

Håndværkerne har lært fra sig om de gamle, stolte håndværksmetoder. Fx fik de en specialist i bindingsværk til at sætte dem ind i alle de tekniske aspekter af netop bindingsværk.

renovering af bindingsværkshus
Før
renovering af bindingsværkshus
Efter

Den arkitektoniske ændring af bygningen

Efter renoveringen er det stadig tydeligt, hvilken kultur og teknologi den gamle gård er bygget med. Gårdens arkitektoniske udtryk er bevaret og står i dag i dens originale form. Familien har haft et stort fokus på at bevare, uden at gå på kompromis med deres egne behov. Dette er også tydeligt i livscyklusvurderingen, som viser en CO2e-besparelse ved renoveringen i forhold til nybyg.

I et arkitektonisk perspektiv er der foretaget en minimal indgriben for at optimere husets planløsning samt opvarmningen af huset. I dag har gården et æstetisk udtryk, som harmonerer med markerne og egnens andre gårde. 

Plantegninger af renovering af bindingsværkshus
Stueetage før og efter renovering

Materialevalg og klimapåvirkning

Gårdens oprindelige og gamle materialer er behandlet med stor respekt, så den historiske byggekultur får lov at leve videre. Dette kulturmønster har påvirket renoveringen, hvor der i høj grad er anvendt lokale, naturlige og åndbare materialer, som ler, kalk, træ og linolie.

Dermed blev alle vægge bygget op efter gamle byggeskikke med lermørtel og hestemøg, den bærende konstruktion i bindingsværk, og de gamle vinduer blev restaureret. 

Genbrug og genanvendelse er dermed også prioriteret højt med et mindset om, at hvis tingene ikke er i stykker, skal de ikke smides ud. Fx var det meningen, at familien ville genbruge gulvene i stueetagen, men dette var ikke muligt. Brædderne havde forskellige tykkelser, og nogle af dem havde ligget ovenpå lerjord og andre var i stykker.

I stedet er de blevet genanvendt til udhuse til gårdens dyr. Samtidig har alle døre har været forbi en dørsnedker, som har rettet dem op og forlænget deres levetid. For familien blev gårdens historie og originale materialer en stor motivation for at udforske biobaserede byggematerialer, som også udleder mindre CO2e.

Det er en øjenåbner at opdage, hvor lille en brik vi er i husets eksistens. Jeg synes, vi er forpligtet til at passe på det i den periode, vi ”låner” det. Huset er ikke rigtigt vores, det er sit eget.
- Ejer af huset

Søjlediagram der viser en 47% CO2e besparelse ved renovering frem for nybyggeri

Kontakt

Byggeri

Fakta om huset

Husets byggeår: 1850
Hustype: Bindingsværkshus
Renoveringsår: 2020-2023
Kommune: Faaborg-Midtfyn
Opvarmningsform: Masseovn+varmepumpe

Download denne case her