Partnerskab om udsatte børn og unges skolegang og læring

Skolegang og læring for børn og unge i udsatte positioner – centrale handleveje

Partnerskab om udsatte børn og unges skolegang og læring2025

Udgivelsen formidler en fælles mission og fire centrale handleveje, som sætter retning for, hvordan strategiske ledelser på tværs af skole- og socialområdet kan arbejde med at skabe en bedre skolegang for børn og unge i udsatte positioner.

Publikationen er udarbejdet af Partnerskab om udsatte børn og unges skolegang og læring, som består af en lang række centrale aktører på skole- og socialområdet, herunder Social- og Boligstyrelsen og Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, der er initiativtagere til partnerskabet.

Børn og unge i udsatte positioner er i stor risiko for at få en mangel­fuld skolegang og mange forlader grundskolen med så ringe læse- og regnefærdigheder, at det begrænser deres muligheder senere i livet.

Partnerskabet har på den baggrund formuleret en fælles mission og fire handleveje til at skabe en bedre skolegang for børn og unge i udsatte positioner.

Overskifterne for handlevejene lyder: 

  • Udvikle fælles faglige målsætninger for børn og unge i udsatte positioners skolegang og læring
  • Skabe organisatorisk og kulturel omstilling til et tættere tværprofessionelt samarbejde
  • Gøre viden fælles og omsættelig i praksis på tværs af skole- og socialområdet
  • Øge investeringer i udsatte børn og unges skolegang

Handlevejene er skrevet til strategiske ledelser i organisationer på skole- og socialområdet, herunder kommuner, civilsamfundsorganisationer, faglige organisationer og vidensmiljøer med afsæt i, at der er behov for skole- og socialområdet arbejder langt tættere sammen.

Handlevejene er skrevet på baggrund af partnerskabets udgivelse (2024) om otte centrale udfordringer for at styrke trivsel og daglig udvikling for børn og unge i udsatte positioner.

Link til udfordringsbilledet

Læs mere om partnerskabet

Læs mere om Social- og Boligstyrelsens arbejde med udsatte børn og unges skolegang og læring