Udgivelsen er en guide, der beskriver, hvad frivillige i sociale organisationer skal være opmærksomme på, når børn og unge har brug for særlig støtte, som ligger uden for organisationens egne muligheder og kræver støtte og hjælp fra kommunen.
Guiden inddeler sig i fem temaer, som tilsammen giver et opslagsværk til frivillige i fx samværstilbud, lektiecafeer, fysiske og telefoniske rådgivninger samt tilbud på nettet.
- Rettigheder
- Bekymring
- Underretning
- Støtte og hjælp
- Til organisationen
Temaerne udfoldes nedenfor:
Rettigheder: Afsnittet giver et overskueligt indblik i barnets lov, så man som frivillig har kendskab til børns og unges ret til hjælp fra kommunen.
Bekymring: Afsnittet giver eksempler på, hvilke tegn på mistrivsel hos børn og unge, de frivillige kan opleve og skal reagere på. Her er inspiration til, hvordan man som frivillig kan inddrage barnet eller den unge, og i mange tilfælde forældrene, i bekymringen og de handlemuligheder, der er.
Underretning: Afsnittet indeholder konkrete vejledninger til, hvordan man underretter om en bekymring for et barn eller en ung til børne- og ungerådgiverne i kommunen. Der er guides til, hvor man kan underrette, hvordan man udfylder en underretning, gode råd til at skrive på en måde, så barnet eller den unge kan læse det efterfølgende, og hvad man kan forvente, at der sker, efter man har underrettet.
Støtte og hjælp: Afsnittet giver eksempler på, hvilke former for støtte børn og unge kan modtage fra kommunen i form af tidligt forebyggende indsatser, støttende indsatser og anbringelse. Afsnittet indeholder gode råd i forhold til, hvordan man kan tale med barnet og den unge om kontakten til kommunen og konkrete redskaber til samtalerne.
Til organisationen: Afsnittet er målrettet organisationernes frivilligkoordinatorer og andre, som har ansvar for samarbejdet med frivillige. Afsnittet indeholder gode råd til, hvordan organisationen kan støtte deres frivillige, når de bliver bekymrede for børns og unges trivsel samt hvordan man kan vurdere, om organisationen skal lave en underretning. Her findes også links til mere viden.
En større del af guidens sider er specifikt udarbejdet, så de kan udskrives som oversigter/actioncards.
Guidens temaer er udvalgt på baggrund af interviews med frivillige og ansatte i frivillige sociale organisationer samt rådgivnings- og videnscentre for frivillige social organisationer.