Monitorering af behandlingstilbud til børn og unge fra familier med stof – eller alkoholmisbrug

Rambøll2024
Forside på rapporten

Rapporten giver et overblik over, hvor mange børn og unge der modtager behandling i regi af puljen, hvad der karakteriserer disse børn og unge ved opstart i deres behandlingsforløb, samt deres udvikling i trivsel og livsmestring fra start til slut i behandlingsforløbet.

Som led i satspuljeaftalen for 2015 blev der afsat midler til behandlingstilbud til børn og unge fra familier med stof- eller alkoholmisbrug for perioden 2016-2019. Puljen blev udmeldt igen i 2019 for en ny fireårig periode. Formålet med puljen er at sikre udbredelse af gratis behandlingstilbud til børn og unge under 25 år, der vokser op i familier med stof- eller alkoholmisbrug. Puljen skal herved bidrage til, at børn og unge i målgruppen får hjælp og støtte til at mestre de udfordringer, som følger af deres opvækst, og at børn og unge af forældre med stof- eller alkoholmisbrug dermed opnår bedre forudsætninger for en positiv udvikling og højere grad af livskvalitet. I perioden 2020-2023 har i alt 12 tilbud fået tildelt midler fra puljen.

Rapporten viser at 8.174 børn og unge har opstartet forløb i et af tilbuddene i perioden 2020- 2023. 94 pct. af de 3-24 årige børn og unge (eller deres forældre) vurderer at indsatsen har haft en positiv eller meget positiv betydning og 74 pct. af de 3-24 årige oplever en fremgang i deres trivsel.

De enkelte tilbud indeholder typisk flere forskellige indsatsformer, fx individuelle indsatser, gruppeindsatser, sociale aktiviteter og familieforløb. Tilbuddene varierer i størrelse, ligesom der er tale om offentlige og private tilbud. Der er udarbejdet en samlet slutrapport med data fra de 12 tilbud.

Læs rapporten her