Briller til mennesker med udviklingshæmning

Annegrethe Nielsen, Mette Warburg og Bendt Nygaard Jensen (red.)2008

Et faghæfte om at motivere personer med udviklingshæmning til at bruge briller rettet mod pædagogisk personale og pårørende til voksne med udviklingshæmning.

Denne samling artikler udgives i håbet om, at især pædagogisk personale og pårørende til voksne med udviklingshæmning kan have gavn af at læse om problemer, løsninger og erfaringer, som forskellige personer har gjort sig med at motivere voksne udviklingshæmmede til at bruge deres briller.

Mange kunne have fornøjelse af at bruge briller, men mens det for nogle ikke er noget problem, har andre svært ved at vænne sig til brillerne.

Men meget kan gøres for at hjælpe en person med udviklingshæmning til at få lyst til at bruge briller, og det er baggrunden for dette hæfte. For nogle pårørende eller pædagoger vil det være en hjælp bedre at forstå, hvordan det påvirker en person, når han eller hun får ordineret stærke briller og for første gang sætter dem på næsen.

Ideen til at udgive en artikelsamling har vi fra det engelske Royal National Institute of the Blind og deres særlige informationsservice for synshandicappede med udviklingshæmning. Vi har oversat og bearbejdet nogle af artiklerne fra deres hæfte "Glasses for adults with severe difficulties",og den danske øjenlæge Mette Warburg har beskrevet sine erfaringer i artiklen "Brilleproblemer". Peter Lebech, som er leder af Synscentralen i Vordingborg, gennemgår reglerne for synshjælpemidler, herunder optik, i lovgivningen.


 
Hent publikationen