Metoden LA2 er oprindelig udviklet til socialpsykiatrien, hvor varianten LA2u er tilpasset borgere med udviklingshæmning og begrænset verbalt sprog.
I begge udgaver af metoden er der grundlæggende tale om et samtale- og refleksionsredskab, der har til formål at fremme trivslen på botilbuddet og nedbringe voldsomme episoder og magtanvendelser. Det sker ved en særlig systematik, hvor både borgernes og medarbejdernes perspektiver anvendes i den faglige indsats.
Materialet i LA2u er mere visuelt understøttet, og der arbejdes med et tilstræbt indefra-perspektiv, hvis ikke der er et talesprog hos borgeren.
Metodehåndbogen består af en række hæfter med hver sit fokus. Dette fjerde hæfte giver en beskrivelse af arbejdet med læringsplaner i LA2 og LA2u. I hæftet kan man således læse om:
- Læring
- Hvad er Min læringsplan
- Hvad er Din læringsplan
- Hvad er Læringsplan for fagprofessionelle
Indføringen i læringsplanerne i LA2 og LA2u beskriver, hvordan der kan drages læring af voldsomme episoder. Indføringen giver også viden om og redskaber til, hvordan man anvender læringsplaner i praksis i samarbejde med borgeren og i det kollegiale samarbejde. Hæftet veksler mellem faglige introduktioner og cases.
Den samlede metodehåndbog for LA2 og LA2u er udgivet af Sopra Konsulenterne og Social-og Boligstyrelsen som led i projektet ”Forebyggelse af magtanvendelser på botilbud for mennesker med udviklingshæmning” (2022-24).