Forebyggelse af voldsomme situationer og magtanvendelser for anbragte børn og unge er et projekt, der blev gennemført i perioden 2021-2024 i samarbejde med en række børne- og ungehjem.
Formålet med initiativet var at udvikle en indsats til at sikre en tryg hverdag for børn og unge, der er anbragt, ved at støtte personalet i deres arbejde med at forebygge, håndtere og følge op på tilspidsede situationer og magtanvendelser. Evalueringen beskriver eksempler på redskaber og metoder fra børne- og ungehjems arbejde med denne indsats.
Ud over personalets erfaringer præsenteres forskellige drivkræfter, som børn, unge, personale og ledelse fremhæver har betydning for at forebygge voldsomme situationer og magtanvendelser. Det drejer sig om psykologisk tryghed i personalegruppen, trygge relationer og børnene og de unges oplevelse af at blive lyttet til samt et fælles børnesyn og pædagogisk værdigrundlag.
Centralt for indsatsen er det stærke fokus på, at der altid følges systematisk op, når der trods de forebyggende tiltag alligevel indimellem sker magtanvendelser. Målet med opfølgningen er at skabe læring af episoderne, som kan indgå i det fortsatte forebyggelsesarbejde.
Både medarbejdere og ledere på de involverede børne- og ungehjem vurderer, at initiativet har ført til et kulturskifte i den pædagogiske praksis, og at arbejdet med at forebygge voldsomme situationer og magtanvendelser er blevet skærpet.
Trods kulturskiftet kan evalueringen ikke dokumentere et fald i omfanget af magtanvendelser. Faktisk ses der en i stigning i antallet af indberetninger. Børne- og ungehjemmene oplever dog, at de i højere grad end tidligere lykkes med at forebygge voldsomme situationer og nedbringe antallet af magtanvendelser. Det højere antal indberetninger kan således skyldes, at personalet har fået en mere reflekteret praksis vedrørende magtanvendelser.
Evalueringens datagrundlag består af interview-, spørgeskema-, registrerings- og registerdata. I analysen vægter de kvalitative data vægter tungere end de kvantitative data. Evalueringen tilvejebringer praksisnær viden om børne- og ungehjemmenes arbejde med at forebygge, håndtere og følge op på voldsomme situationer og magtanvendelser og identificerer faktorer af betydning for at fremme kvaliteten i arbejdet hermed.
Udgivelsen henvender sig til alle, som ønsker viden om forebyggelse af voldsomme situationer og magtanvendelser blandt børn og unge, der er anbragt på børne- og ungehjem.
Evalueringen er særligt relevant for åbne døgninstitutioner og opholdssteder. Sikrede og delvist lukkede institutioner har ikke indgået i initiativet, men nogle af evalueringens fund har mere generel karakter og vil forventeligt også være relevante for disse institutionstyper.