I projektet er der blevet udviklet og afprøvet en model for god resocialisering af dømte med opmærksomhedsforstyrrelse. Modellen har omfattet tre indsatsområder:
1. Socialfaglig indsats, der sigter mod at træne den enkeltes forudsætninger for at mestre et liv, baseret på lovlig selvforsørgelse, og etablere og fastholde stabile relationer til familie og netværk. Der er blevet afprøvet to sociale:
R&R2-ADHD – en manualiseret indsats, som over en periode på tre måneder veksler mellem holdundervisning og møder med en person, der hjælper med at omsætte det lærte til egen dagligdag.
Young-Bramham Programmet (YBP) - en individuel indsats, som kan sammensættes og gennemføres efter den enkeltes behov.
2. Kompetenceudvikling, der sigter mod at højne vidensniveauet om opmærksomhedsforstyrrelse blandt ansatte i kriminalforsorg og kommune og giver dem konkrete redskaber, så de får bedre forudsætninger for at arbejde med indsatte og tilsynsklienter på en hensigtsmæssig måde, der tager højde for de vanskeligheder, der typisk knytter sig til en opmærksomhedsforstyrrelse.
3. Koordineret samarbejde, der sigter mod at optimere arbejdsgange og samarbejdsprocedurer på tværs af kriminalforsorgens enheder og på tværs af kriminalforsorg og kommune.
Anbefalinger
På baggrund af erfaringer fra projektet, har Socialstyrelsen udarbejdet et inspirationsmateriale, hvori der opstilles en række anbefalinger til det videre arbejde med målgruppen:
Kompetenceudvikling for alle medarbejdere
Kompetenceudvikling for nøglemedarbejdere
Screening for ADHD-symptomer sammenkobles med LS-RNR-vurderinger
Opmærksomhedsforstyrrelse udløser tilbud om socialfaglig indsats
Symptomer på ADHD udløser tilbud om udredning
Der arbejdes målrettet med klienters motivation og incitament for deltagelse
Indsatser skræddersys, så de passer til klientgruppe og kontekst- Indførsel af samarbejdsmodel for fængsel, kommune og psykiatri
Brug kommuners tilbud om deltagelse i R&R2-ADHD, når det er muligt.
Hent publikationen Hent bilag til publikationen: