10 skridt til bedre støttende indsatser for børn og unge i udsatte positioner

VIVE2025

Rapporten præsenterer 10 spørgsmål, der ifølge børn, unge, forældre og fagprofessionelle mangler svar på, for at støttende indsatser jf. barnets lov kan fungere så godt som muligt. En stor del af rapporten redegør for den proces, der har ledt frem til spørgsmålene.

Støttende indsatser efter barnets lov § 32 gives for at kunne imødekomme et barn eller en ungs særlige behov for støtte. Det er kommunens børne- og ungerådgivere, der træffer afgørelse om, hvilken indsats barnet eller den unge skal tilbydes ud fra en vurdering af det individuelle behov.

Der findes meget viden om de udfordringer, som disse børn og unge typisk lever med.  Men der findes ikke tilstrækkelig viden om de støttende indsatser og om, hvad målgruppen selv efterspørger af løsninger. 

VIVE og Videnscenter om børneinddragelse og udsatte børns liv har derfor spurgt børn, unge, forældre og fagprofessionelle om, hvilken viden de mener, der mangler, for at støttende indsatser kan fungere så godt som muligt for børn og unge med en sag i kommunen.

Det har resulteret i formuleringen af 10 spørgsmål til forskningen, som præsenteres i rapporten:

Nogle af dem er vidtrækkende – fx ”Hvordan kan samfundet organiseres, så det fremmer familiers trivsel og sikrer alle børn positive oplevelser, gode venner, stabile og trygge voksenrelationer samt en skole, der passer til dem?”

Andre går mere direkte på samarbejde eller den socialfaglige indsats, fx ”Hvor stor betydning har de fagprofessionelles relationskompetencer for borgerens udbytte af indsatsen?” og ”Hvilke indsatser og støtte har bedst effekt?”               

Rapporten indeholder en detaljeret beskrivelse af metoden bag formuleringen af de 10 spørgsmål. Som bilag til metoderapporten findes en data-bruttoliste og en two pager, der illustrerer de 10 spørgsmål.

Metoderapporten er udarbejdet af Videnscenter om børneinddragelse og udsatte børns liv, som er et samarbejde mellem Social- og Boligstyrelsen, VIVE og Børns Vilkår.