Erfaringsopsamling: Exitpakke til mennesker i prostitution 2020-2023

Social- og Boligstyrelsen2024

Udgivelsen formidler erfaringerne fra samarbejdet mellem fire projektkommuner og en række NGO’er om borgere i prostitution. Det fremgår blandt andet, at det er lykkedes at skabe et tættere samarbejde om borgerne, som understøtter en mere koordineret indsats, men at det generelt er udfordrende at skabe en mere helhedsorienteret tilgang til området i kommunerne.

Erfaringsopsamlingen giver indblik i, hvordan projektdeltagerne har samarbejdet og organiseret sig i projektet ”Exitpakke til mennesker i prostitution 2020-2023”, som er finansieret af satspuljereservemidler.

I projektet skulle kommunerne samarbejde med relevante NGO’er om at tilbyde indsatser til borgere, der ønsker at modtage rådgivning om alternativer til et liv i prostitution samt eventuelt støtte til at forlade prostitution. Målgruppen er danske såvel som udenlandske borgere over 18 år med lovligt ophold i Danmark, der er i prostitution og har sociale vanskeligheder som følge heraf.

Projekternes erfaringer

Erfaringsopsamlingen peger på en række tværgående erfaringer:

  • Kommuner og NGO’er oplever, at de i projektperioden har skabt et tættere samarbejde, som understøtter en mere koordineret indsats til målgruppen.
  • Det kræver en omfattende indsats at skabe synlighed omkring prostitutionsområdet og exit-projekternes tilbud blandt samarbejdspartnere.
  • Det har taget længere tid og krævet flere ressourcer end forventet at opspore og rekruttere borgere i målgruppen.
  • Det kræver vedvarende formidling, efteruddannelse og ledelsesmæssigt fokus over flere år at skabe en helhedsorienteret tilgang i kommunerne.

Udvikling i borgernes trivsel

I projektet er der indsamlet data for borgernes trivsel. Blandt de relativt få borgere, som har besvaret trivselsmålingerne, observeres en positiv udvikling i trivslen i projekt FORandring i Aarhus og i Exit Prostitution København.

Datagrundlaget for erfaringsopsamlingen

  • 17 kvalitative, primært gruppeinterviews med projektdeltagere, gennemført ad tre omgange i løbet af projektperioden, med samlet set 26 projektdeltagere.
  • Registreringer vedrørende de borgere, som har deltaget i projektet foretaget af kommuner og NGO'er.
  • Løbende trivselsmålinger af de deltagende borgere.