Rapporten er baseret på en breddeanalyse bestående af spørgeskemabesvarelser fra 84 af landets kommuner samt på en dybdeanalyse baseret på interviews i de 6 kommuner, der umiddelbart viste sig at være langt i omlægningen af socialpsykiatrien.
Kortlægningen af det socialpsykiatriske område beskriver kommunernes oplevelse af rammevilkår i socialpsykiatrien, herunder udvikling i antallet af borgere og udgifter på området.
Der gives videre dels en beskrivelse af den strategiske ramme, kommunerne har fastlagt og arbejder ud fra i form af strategi- og målarbejde, organisering, samarbejde mv. Og dels en beskrivelse af den faglige retning på det socialpsykiatriske område, herunder graden af vidensbasering, kompetenceudviklingsarbejdet, sagsbehandling, målrettede indsatser mv.
Afslutningsvis beskrives den faglige praksis i den socialpsykiatriske indsats, herunder anvendelse af metoder, redskaber og indsatser i praksis, borgervalgte mål og motivationsarbejdet.
Rapporten konkluderer, at kommunerne oplever, at området er svært at styre, ligesom de mangler redskaber. Mange kommuner har fokus på at udvikle den socialpsykiatriske indsats i en mere recoveryorienteret retning. En række kommuner er nået langt i udviklingen af området, men alle oplever væsentlige udfordringer.
Udfordringerne relaterer sig især til systematisk forankring af en recoveryorienteret tilgang helt ude i den konkrete praksis, hvor der samarbejdes med borgeren. Derudover har kommunerne udfordringer med at skabe et gennemgående fokus på recovery, der kan ses i alle dele af organisationen.
Kortlægningen viser, at udviklingen af en recovery-orienteret organisation og faglig praksis tager tid, kræver vedholdenhed og forudsætter betydeligt fokus på at fremme den kultur og det mindset, der ligger i recovery-tilgangen.
Kapitel 1 i rapporten indeholder et kort resume samt indledning. Kapitel 2 beskriver rammevilkår i kommunerne, kapitel 3 beskriver kommunernes strategiske ramme, kapitel 4 beskriver kommunernes faglige retning, og kapitel 5 beskriver kommunernes faglige praksis.
Rapporten er udarbejdet for Socialstyrelsen af PwC. Rapporten er udarbejdet som en del af initiativet ’Styrket kvalitet i socialpsykiatrien’, der skal understøtte et kvalitets- og kompetenceløft af socialpsykiatrien.
Hent publikationen