Sådan kan vi styrke skolegangen for børn og unge i udsatte positioner

27-03-2025

Børn og unge i udsatte positioner er i stor risiko for at få så mangel­fuld skolegang, at det begrænser deres livsmuligheder. Men sådan behøver det ikke at være. Partnerskabet om udsatte børn og unges skolegang og læring udpeger fire centrale handleveje til at ændre statistikken.

Børn og unge i udsatte positioner skal have en god skolegang på lige fod med andre børn. Men det sker ikke i dag. Mindre end halvdelen tager folkeskolens adgangsprøve, og mange forlader grundskolen med så ringe læse- og regnefærdigheder, at det begrænser deres muligheder senere i livet.

Social- og Boligstyrelsen, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet og 25 centrale aktører på skole- og socialområdet er derfor gået sammen i et fagligt partnerskab om at styrke det fælles fokus på udsatte børn og unges skolegang og læring.

Partnerskabet har tidligere sat ord på udfordringerne. Nu har aktørerne også formuleret en fælles mission og identificeret fire centrale handleveje, der kan sætte retning for strate­giske ledelsers arbejde med at skabe en bedre skolegang for børn og unge i udsatte positioner.

Både mission og handleveje er offentliggjort i en ny udgivelse til de strategiske ledelser i kommuner, civilsamfundsorganisationer, faglige organisationer og vidensmiljøer m.fl.

Fælles mission på tværs af skole- og socialområdet

Missionen tegnes klart op: Grundskolens fællesskaber skal være bærende i alle børns liv. Alle børn har ret til at være en del af et positivt fællesskab. Vi skal møde børn og unge i udsatte positioner med høje forventninger til, at de skal og kan lære noget. Vi skal tro på, at de kan.

Samtidig må vi sørge for mere reel inddragelse af børn og unge. Børn og unges perspektiver og ønsker er en vigtig nøgle til løsninger, som kan hjælpe dem på vej og styrke såvel social trivsel som faglig udvikling.

Det er en grundtanke for partnerskabet, at skal vi lykkes med at sikre udsatte børn og unge en god skolegang, så skal indsatser ledes og udvik­les i fællesskab på tværs af social- og skoleområdet. Og det skal ske i langt højere grad, end det sker i dag. Det vil derfor også være nødvendigt med et tæt tværprofessionelt og overlappende samarbejde på ledelses- og medarbejderniveau, påpeges det i udgivelsen.

De fire handleveje

Overskrifterne for de fire handleveje er:  

  • at: Udvikle fælles faglige målsætninger for børn og unges skolegang og læring
  • at: Skabe organisatorisk og kulturel omstilling til et tættere tværprofessionelt samarbejde
  • at: Gøre viden fælles og omsættelig i praksis på tværs af skole- og socialområdet
  • at: Øge investeringer i udsatte børn og unges skolegang.

Hver handlevej udfoldes i udgivelsen nærmere med en række fokuspunkter, der kan sætte yderligere retning for indsatsen.

Hent partnerskabets udgivelse

Mission og handleveje følger op på det udfordringsbillede for udsatte børn og unges skolegang, som partnerskabet tegnede i 2024. Her blev der identificeret otte centrale udfordringer for, at børn og unge, der er anbragt uden for hjemmet eller på anden led befinder sig i en udsat position, får det samme udbytte af deres skolegang som deres jævnaldrende.

Hent udfordringsbilledet 


Om partnerskabet

Social- og Boligstyrelsen og Styrelsen for Undervisning og Kvalitet tog i 2022 initiativ til at nedsætte et fagligt partnerskab med 25 forskellige organisationer på skole- og socialområdet og på tværs af styrelser, kommuner, faglige organisationer, vidensmiljøer og civilsamfund.

Formålet med partnerskabet er bl.a. at skabe større synlighed på tværs af skole- og socialområdet om bedre skolegang og læring for børn og unge i udsatte positioner.

Læs mere om partnerskabet 

Centrale tal

  • 44 pct. af unge i udsatte positioner deltog ikke i de afsluttende prøver i dansk og matematik.
  • 45 pct. af unge i udsatte positioner opnåede minimum 2 i både dansk og matematik ved folkeskolens afgangsprøve. For øvrige børn og unge var tallet 86 pct.
  • 52 pct. af de 18-årige, der som barn eller ung har været i en udsat position, er i gang med eller har gennemført en ungdomsuddannelse. For øvrige 18-årige er tallet 88 pct.

Kilde: Social- og Boligstyrelsens egne beregninger for skoleåret 2023/2024. 
Børn og unge i udsatte positioner dækker over børn og unge, som anbringes uden for hjemmet eller modtager øvrige støttende indsatser

Kontakt

Marie Thorsager Bjerre
Specialkonsulent

Nyhedsbrev

Vores nyhedsbreve holder dig opdateret med faglig viden, information om ansøgningspuljer, nye udgivelser, konferencer og temadage på socialområdet.

Tilmeld dig her