Nyt inspirationshæfte: Styrk det tværgående og strategiske ledelsessamarbejde om udsatte børn og unges skolegang

30-04-2025

Har I ambitioner om at arbejde mere på tværs af skole- og socialområdet for at hjælpe udsatte børn og unge godt i vej? Så kan I hente inspiration i et nyt hæfte om, hvordan et tættere strategisk ledelsessamarbejde kan styrke både skolegang og fremtidsmuligheder.

Man er nødt til at arbejde med en ledelseskultur, hvor man ikke er orienteret mod sit imperium, men mod resultaterne på barnets vegne. Det kræver, at man giver afkald på noget – og tager ekstra opgaver på sig. 

Kommunal chef, citat fra inspirationshæftet

Børn og unge i udsatte positioner er i stor risiko for at få en mangelfuld skolegang. Mange forlader grundskolen med så ringe læse- og regnefærdigheder, at det begrænser deres muligheder senere i livet.

Der er brug for fokus på både trivsel og læring, hvis børn og unge i udsatte positioner skal få et godt udbytte af deres skolegang og senere tage en ungdomsuddannelse. Det kalder på en styrket indsats, der må ledes og udvikles på tværs af social- og skoleområdet. Men opgaven er ikke nødvendigvis nem.

Ledelse på tværs

Det er baggrunden for et nyt inspirationshæfte med den sigende titel Det er svært, men vi tror på det, som Social- og Boligstyrelsen netop har udgivet i samarbejde med Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

Hæftet henvender sig til kommunale chefer på skoleområdet og det børnesociale område og sætter fokus på, hvordan et tæt tværfagligt ledelsessamarbejde kan hjælpe til at overskride organisatoriske barrierer og styrke sammenhængen i indsatsen for en bedre skolegang til udsatte børn og unge.

Udgivelsen bygger på de erfaringer, som Viborg, Hvidovre, Rudersdal og Stevns Kommuner har gjort sig. Hæftet byder både på konkrete ledelsesgreb og indblik i de udfordringer og dilemmaer, der kan være, når man tænker ledelse, nye organiseringer og økonomi på tværs af områderne. 

De løsninger, som kommunerne finder, formidles i en mangfoldighed af cases:

I Hvidovre har man fx slået flere fluer med et smæk ved at holde dialogbaserede netværksmøder med både familien, skolen og børne- og familieafdelingen, når der er bekymring for et barns trivsel. Det giver en god og åben dialog, oplever man – og det sikrer, at der en fælles forpligtelse på opgaven.

Og i Stevns har lærere, børne- og ungerådgivere og chefer fx fundet en løsning, hvor midler i familieafdelingen til individuelle kontaktpersoner for fire udsatte børn i stedet bruges til en ekstra lærer, som kan støtte klassen.  

Overordnet giver hæftet inspiration til, hvordan kommuner kan:

  • udfordre traditionelle sektorlogikker og gentænke egen ledelsespraksis ved at sætte barnets behov i centrum
  • opbygge stærke relationer og tillid mellem ledelsesniveauer på skole- og socialområdet for at fremme et tættere samarbejde.
  • designe nye mødestrukturer og strategisk forankrede fora, der styrker samarbejdet i praksis.
  • Sætte fokus på økonomi og incitamenter i det ledelsesstrategiske samarbejde

Hent inspirationshæftet


Baggrund

Inspirationshæftet er udgivet i et samarbejde mellem Social- og Boligstyrelsen og Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. Connector har udarbejdet inspirationshæftet.

Hæftet kommer i forlængelse af to øvrige udgivelser om udsatte børn og unges skolegang:

Nemlig en udgivelse, der beskriver de udfordringer på området, som 25 organisationer i Partnerskab om udsatte børn og unges skolegang og læring har identificeret. Og en udgivelse om de handleveje, som partnerskabet også har udpeget.

Se udfordringsbilledet for udsatte børn og unges skolegang

Læs om handlevejene til at styrke børn og unges skolegang

Læs om partnerskabet

 

Kontakt

Marie Thorsager Bjerre
Specialkonsulent

Nyhedsbrev

Vores nyhedsbreve holder dig opdateret med faglig viden, information om ansøgningspuljer, nye udgivelser, konferencer og temadage på socialområdet

Tilmeld dig her