Konflikter kan ikke altid undgås. Heller ikke på børne- og ungehjem, hvor der både kan opstå uoverensstemmelser mellem børnene og de unge indbyrdes og mellem børn og voksne. Men eskalerer situationen – og ender det måske med en magtanvendelse – kan det skabe utryghed og påvirke alle negativt.
Social- og Boligstyrelsen har derfor udarbejdet en indsatsmodel, der kan bidrage til at forebygge, at de voldsomme situationer opstår. Og samtidig sikre den bedst mulige håndtering, hvis de alligevel finder sted, så magtanvendelser begrænses mest muligt.
Modellen er udviklet i samarbejde med otte børne- og ungehjem i perioden 2021-2024 og er blandt andet baseret på et tidssvarende børnesyn, som understreger, at børn og unge altid skal inddrages i tilrettelæggelsen af den pædagogiske indsats.
Modellen henvender sig til ledere og medarbejdere på børne- og ungehjem på både social- og handicapområdet.
Hvad indeholder modellen?
Modellen indeholder inspiration, viden og konkrete handleanvisninger til arbejdet med forebyggelse og håndtering af voldsomme situationer og magtanvendelser.
Den faglige tilgang til konflikter, voldsomme situationer og magtanvendelser formes i høj grad af børnesynet på det enkelte børne- og ungehjem. Det er derfor en afgørende præmis for modellen, at personalet bevidst arbejder ud fra et fælles, tidssvarende børnesyn.
Den konkrete formulering af det fælles børnesyn fastlægges lokalt, men centralt er, at der tages udgangspunkt i de værdier, der er beskrevet i modellen. Blandt andet at barnet eller den unge ses som en person med egne rettigheder og værdifulde perspektiver. Og at magtanvendelser altid ses som den voksnes ansvar.
Det brede, daglige fokus i modellen ligger på forebyggelse.
Der er fx opmærksomhed på, at samarbejdet mellem personalet og barnet eller den unge om tilrettelæggelsen af hverdagen understøtter børnenes og de unges medbestemmelse og mestring. Det kan bidrage til at undgå uoverensstemmelser.
Et andet væsentligt element er systematisk faglig opmærksomhed på barnets eller den unges trivsel, så det for eksempel er muligt at sætte tidligt ind, hvis der er tegn på belastning. Personalet følger løbende op på de forebyggende tiltag, så der hele tiden er fokus på udvikling af den pædagogiske praksis.
Opstår der alligevel en tilspidset situation, skal personalet iværksætte konfliktnedtrappende tiltag for at undgå en eskalering. Tiltagene skal være tilpasset det enkelte barn eller den unge.
Efter en konflikt – uanset om det lykkes at deeskalere, eller det eventuelt ender med, at personalet må gribe fysisk ind – er det helt afgørende, at der altid følges op. Både med det enkelte barn eller den enkelte unge, børne- og ungegruppen og ikke mindst på medarbejderniveau, så der skabes ny læring, som kan bruges i det fremtidige arbejde.
Idéen med modellen er således at understøtte en refleksiv pædagogisk praksis, hvor der hele tiden arbejdes cirkulært med forebyggelse, håndtering og læring af voldsomme episoder og magtanvendelser.
Hent indsatsbeskrivelsen
Erfaringer med modellen
Social- og Boligstyrelsen har evalueret modellen med fokus på de erfaringer, de forskellige børne- og ungehjem har gjort sig.
En væsentlig erfaring er, at både voldsomme situationer og magtanvendelser påvirker børnene og de unge i lang tid. Derfor er det vigtigt, at personalet lytter til, hvad børnene og de unge oplever som voldsomt, og sætter systematisk ind for at forebygge denne slags episoder.
Øget inddragelse er også en del af det kulturskifte, de deltagende børne- og ungehjem beskriver. Et skifte, som – helt i tråd med modellen – blandt andet er kendetegnet ved et styrket fælles fokus på både børns og unges trivselssignaler og personalets trivsel samt systematisk opfølgning og refleksion.
Evalueringen kan ikke dokumentere et fald i omfanget af magtanvendelser. Faktisk ses der en i stigning i antallet af indberetninger. Det højere antal indberetninger kan skyldes, at personalet som en del af det kulturskifte, modellen har medvirket til, har fået en mere reflekteret praksis vedrørende magtanvendelser. Børne- og ungehjemmene beretter nemlig, at de oplever, at arbejdet med modellen i høj grad bidrager til at styrke forebyggelsen af voldsomme situationer og nedbringe antallet af magtanvendelser.
Hent evalueringen