Unge med autisme er en gruppe, der spænder meget vidt. Men for nogle kan overgangen til et selvstændigt voksenliv være særligt udfordrende. Mange har både behov for støtte til at indgå i sociale fællesskaber og til at lære at håndtere de mange praktiske gøremål, der hører hverdagen til.
Indsatsen Læringsforløb for unge med autisme har fokus på at give disse unge indsigt, kompetencer og færdigheder til at mestre voksenlivet og indgå i fællesskaber med andre. Målet er et godt og selvstændigt liv med mindst mulig støtte.
En evaluering, der udkom sidste år sammen med en indsatsbeskrivelse, viste gode resultater af forløbet. Nu udgives en række konkrete redskaber og øvrige materialer, som kommuner og andre interesserede kan bruge til at igangsætte indsatsen.
Læringsforløbets elementer
Indsatsen er helhedsorienteret og består af udredning, handleplan, individuel støtte og et gruppeforløb.
Læringsforløbet foregår over 20 uger i grupper af seks-ni unge i alderen 16-30 år. Undervejs i forløbet sættes der i fællesskab fokus på forskellige temaer som fx struktur i hverdagen, selvbestemmelse, uddannelse og job.
Forældrene til de unge kan desuden få tilbud om at deltage i et sideløbende gruppeforløb.
Evalueringen af forløbet viser, at mange af de unge oplever, at de får en styrket handleevne og livskvalitet, og at andelen af unge, der føler sig ensomme, er blevet mindsket. Evalueringen viser også, at de deltagende kommuner vurderer, at læringsforløbet er meget relevant at arbejde videre med som en del af den kommunale tilbudsvifte.
Hent evalueringen (2023)
Hent beskrivelsen af indsatsen (2023)
Materialerne, der udgives nu, omfatter bl.a. guides til de unge og deres forældre, logbøger, informationspjecer samt redskaber til gruppeforløbets moduler.
Hent alle guides og redskaber m.v.
Informationsmøde 10. oktober
Alle interesserede inviteres til et virtuelt informationsmøde. Her kan der høres mere om læringsforløbet og en kommunes erfaringer med indsatsen - og ikke mindst om, hvordan I lokalt i jeres praksis kan komme i gang med at anvende materialet.
Mødet holdes 10. oktober 2024 kl. 8.30 - 9.30 over Zoom. Det er gratis at deltage, og der er mulighed for at stille spørgsmål.
Tilmeldingsfrist: 8. oktober kl. 12.00. Der udsendes et link til mødet til alle tilmeldte dagen før.
Tilmeld dig infomødet