Fyraftensmøder: Udviklingshæmning og problematisk forbrug af rusmidler

01-02-2023

Hvordan hjælper vi bedst personer med udviklingshæmning, som har problemer med alkohol eller stoffer? Vær med, når VISO inviterer til gratis fyraftensmøder i foråret 2023 og få viden og inspiration til, hvordan indsatsen kan tilrettelægges.

Personer med udviklingshæmning kan ligesom alle andre have problemer med rusmidler som fx alkohol og hash.

Men de har ofte svært ved at have gavn af den traditionelle misbrugsbehandling, fordi den tit er baseret på behandlingsformer, som ikke tager højde for de udfordringer, målgruppen har. Det kan betyde, at mennesker med udviklingshæmning ikke får den hjælp, de har behov for, og mange fagpersoner har vist sig at efterspørge mere målrettede behandlingstilbud.

For at imødekomme behovet for mere viden på området tilbyder VISO nu korte fyraftensmøder i hhv. København, Odense og Aarhus,

Det sker på dagen

På møderne præsenterer Helle Høgh, Metodecentret, ny viden om problemstillingen og hvordan støtte- og behandlingsindsatsen kan tilrettelægges for målgruppen.

Oplægget er baseret på en undersøgelse, som Metodecentret udarbejdede for VISO sidste år. Rapporten kortlægger bl.a. problemets omfang herhjemme, afdækker viden og metoder fra bl.a. forskningen på området og skitserer en ny støtte- og behandlingsindsats til målgruppen.

Herefter fortæller Rie Larsen fra VAMIS i Aalborg Kommune om deres erfaringer med misbrugsbehandling til personer med udviklingshæmning, og hvordan man kan tilpasse den almindelige behandlingsindsats, så den egner sig for personer med udviklingshæmning eller lignende kognitive vanskeligheder.

Praktiske oplysninger

De tre fyraftensmøder holdes hhv. 2. marts i København, 30. marts i Odense og 13. april i Aarhus, alle dage fra klokken 15.30-17.30.

Programmet til de tre fyraftensmøder er ens, så man kan deltage der, hvor det passer bedst ind i kalender og geografi.

Det er gratis at deltage, men tilmelding er nødvendig og skal ske senest en uge før, det pågældende møde holdes:

Tilmelding til mødet 2. marts i København

Tilmelding til mødet 30. marts i Odense

Tilmelding til mødet 13. april i Aarhus

 

 

Kontakt

Nina Steensig
Specialkonsulent

Hvis du vil vide mere

Metodecentrets rapport om udviklingshæmning og rusmiddelproblemer udkom i 2022.

Se rapporten