Skal vi løse de udfordringer, de store velfærdsområder står over for, har vi brug for både forskning og nytænkning. Det gælder i høj grad også på socialområdet.
For at skærpe interessen for socialforskning inviteres landets nye universitetskandidater for tredje gang til at konkurrere om prisen for det bedste speciale, der bidrager til ny viden og innovative løsninger på aktuelle socialpolitiske udfordringer.
Vinderen af prisen Socialviden 2025 modtager 25.000 kr. Desuden uddeles en 2. og en 3. præmie på hhv. 10.000 kr. og 5.000 kr.
”Viden, forskning og innovation. Det er alt sammen uundværlige elementer i den fortsatte udvikling af socialområdet. Vi har hele tiden brug for at blive klogere og få inspiration, og det er et privilegium at få indblik i, hvad en ny generation af fageksperter ser af både udfordringer og muligheder. Jeg glæder mig derfor meget til at se de nye bud fra årets kandidater,” siger Social- og Boligstyrelsens direktør Ellen Klarskov Lauritzen.
Prisoverrækkelse sidst på året
Socialforskning er et bredt felt, men defineres her som forskning, der relaterer sig til børn, unge og voksne, der er socialt udsatte, har psykiske vanskeligheder eller har et handicap.
Et speciale inden for socialområdet kan eksempelvis handle om resultaterne af sociale indsatser, anvendelse af servicelovens paragraffer, offentlig forvaltning og økonomi inden for socialområdet, frivilligt socialt arbejde eller viden om sociale udsatte menneskers liv. Specialet må gerne – men behøver ikke – have snitflader til tilstødende velfærdsområder som sundheds-, beskæftigelses- eller uddannelsesområdet.
Det vil blive vægtet positivt, hvis specialet beskæftiger sig med socialt udsatte børn og unge.
Specialerne bedømmes af et bedømmelsesudvalg af forskere inden for socialområdet.
Prisoverrækkelsen vil foregå ved en ceremoni ultimo 2025.
Praktiske oplysninger
Kredsen af potentielle prismodtagere er universitetskandidater inden for udvalgte studieretninger, der har fået vurderet deres speciale i perioden fra september 2024 frem til ansøgningsfristen. Genstandsfeltet for specialet skal være socialområdet i bred forstand, og specialet skal have relevans i forhold til aktuelle udfordringer inden for det danske socialområde.
Specialet skal være vurderet til karakteren 10 eller 12 og skrevet på enten dansk eller engelsk.
Man kan indstille sig selv til prisen (ansøge) eller blive indstillet af fx specialevejleder eller censor.
Frist: 1. september 2025 kl. 12.00.
Læs mere om prisen, og se de fulde ansøgningskriterier