”Vores erfaring er, at der er rigtig motivation iboende hver enkelt ung. Og motivation kan jo komme til udtryk på mange måder, og vi kan undersøge det på mange måder. Vi kan nok have en tendens til at interessere os for motiver, der er lettere at anerkende i samfundet generelt. Men når der nu kommer unge til os, der lever de her normbrydende liv, så er vi jo nødt til at interessere os for de liv, de faktisk lever. Være nysgerrige: Hvad er værdierne? Hvad er er det, de får med sig, hvad er det de søger? Og hvad er det, de selv bidrager med?”
Socialarbejder Henrik Wiegman, De Unges Hus i København
Børn og unge skal inddrages i egen sag. Det følger blandt andet af barnets lov - og gælder også børn og unge, der har været involveret i kriminalitet.
Men når de bliver omkring 15-16 år, kan mange af de unge umiddelbart virke uinteresserede i at blive inddraget. De kan være systemtrætte og uden tro på, at det nytter noget at byde ind med deres egne ønsker og tanker - og møder måske derfor alle nye forslag med et ”det er fint nok” eller ”det ved jeg ikke”.
Det er en af de centrale tematikker, der udfoldes i Social- og Boligstyrelsens nye podcastserie om indsatser til børn og unge med alvorlige kriminalitetsproblematikker.
Det kan du høre om
Podcastserien formidler en række af de anbefalinger på området, som styrelsen udgav i 2024. Faglige eksperter konkretiserer anbefalingerne ved at give eksempler på, hvordan de selv arbejder med de forskellige tilgange, og metoderne bag uddybes.
Serien indeholder tre afsnit. Det første afsnit handler om inddragelse af barnet/den unge og familien, og hvordan man kan arbejde med de forskellige problemstillinger og dilemmaer, der kan være.
Det andet afsnit fortæller om, hvordan man i det socialfaglige arbejde kan anvende RNR-principperne, som Kriminalforsorgen arbejder med. Med principperne kan man lave en grundig analyse, der gør én klogere både på det barn eller den unge, som man skal hjælpe, og på at vælge den indsats, der macther bedst muligt og dermed mindsker risikoen for ny kriminalitet.
Det tredje afsnit uddyber vigtigheden af at arbejde med barnet eller den unges motivation for at deltage i skolen og få en uddannelse, men retter også blikket mod de bump, der kan være på vejen. Fx kan det være svært for nogen at fungere i de rammer, skolen har – selvom de er motiverede.
Hør podcastserien
Fakta om serien
Podcastserien er målrettet fagprofessionelle, der arbejder med børn og unge med alvorlige kriminalitetsproblematikker.
De medvirkende fageksperter er socialarbejder Henrik Wiegman fra De Unges Hus i København og psykolog Nikolaj Brask fra institutionen MultiFunC, der begge er VISO-leverandører, samt docent Ann-Karina Eske Henriksen fra Københavns Professionshøjskole.
Serien er produceret af bureauet Kontekst & lyd for Social- og Boligstyrelsen.