Alle landets kommuner skal udarbejde et skriftligt beredskab i forhold til voldelige eller seksuelle overgreb mod børn. Det lovpligtige beredskab skal beskrive, hvordan der arbejdes med forebyggelse og opsporing, samt hvilke handleveje ledere og medarbejdere skal følge ved mistanke eller viden om overgreb mod børn og unge. Beredskabet skal revideres minimum hvert fjerde år.
Men hvordan får man det kommunale beredskab til at være et kendt og anvendt redskab, som bidrager til at styrke kvaliteten i kommunens indsats mod overgreb mod børn? Det kan man nu få input til i to guider fra videnscenteret SISO (se boks).
Ny procesguide
Den ene guide er digital og helt ny. Her giver vi inspiration til, hvordan kommunen kan tilrettelægge en revideringsproces, som tager afsæt i den lokale kontekst og har fokus på at skabe interesse, motivation og ejerskab hos de ledere og medarbejdere, der skal anvende beredskabet.
Procesguiden er opdelt i tre afsnit, der følger faserne i arbejdet med beredskabet:
- Indledende rammesætning, hvor der træffes overordnede beslutninger om processens omfang, målgruppe og involvering af ledere og medarbejdere, særlige fokusområder m.m.
- Skriveproces, hvor arbejdsgruppe og skriveansvarlige udpeges, der udarbejdes en procesplan, og det praktiske arbejde med at revidere beredskabet finder sted.
- Forankringsfase, hvor beredskabet præsenteres, og der planlægges tiltag, som skal fastholde anvendelsen af beredskabet. Der er desuden fokus på at indsamle løbende erfaringer til brug for den næste revidering.
Alle dele af guiden suppleres af forskellige redskaber, der kan være en hjælp i arbejdet, fx drejebøger og skabeloner.
Her finder du procesguiden
Opdateret faglig guide
Den anden guide giver input til det faglige indhold i beredskabet. Guiden er bygget op over seks temaer:
- Formelle krav til beredskabet
- Målgruppe og definitioner i beredskabet
- Forebyggelse af vold og seksuelle overgreb
- Opsporing af vold og seksuelle overgreb
- Håndtering og handleveje ved vold og seksuelle overgreb
- Det tværfaglige og tværsektorielle samarbejde i sager om overgreb.
Indenfor hvert tema beskrives den relevante lovgivning og en række vigtige organisatoriske og ledelsesmæssige opmærksomhedspunkter for kommunens arbejde. Guiden indeholder desuden overordnede præsentationer af det faglige indhold i temaerne.
Denne guide er er en ny version af en tidligere publikation, som er opdateret i forhold til barnets lov. Den har desuden et skarpere fokus på digitale overgreb.
Begge guider henvender sig til kommunale medarbejdere og ledere, der enten har til opgave at udarbejde eller revidere det kommunale beredskab om overgreb eller arbejder med at implementere beredskabet i praksis.
Hent den faglige guide