Skolefravær i større stil er ikke længere et problem for de få. I skoleåret 2023/24 havde lidt over hver femte elev et fravær på mere end 10 procent. Og udviklingen er gået stærkt – fem år før var det halvt så mange elever, der havde så stort et fravær.
Skolefravær påvirker børn og unges trivsel og fremtidsmuligheder. Som kommune har man derfor en stor opgave i at finde løsninger på de udfordringer, der ligger bag fraværet – naturligvis i samarbejde med det enkelte barn og dets forældre. Lykkes det, er der til gengæld meget at hente både menneskeligt og budgetøkonomisk.
Det er hovedbudskabet i en ny film fra Social- og Boligstyrelsen om potentialet ved at investere i effektive indsatser til at begrænse skolefravær.
”De økonomiske potentialer ved at afhjælpe bekymrende skolefravær er vigtige at bringe med ind i faglige og politiske drøftelser. De viser, hvordan vi både kan prioritere penge og skabe bedre liv for børn og unge. Og ligesom indsatserne ofte starter med en kommunal investering, er det også kommunen, der høster den største gevinst,” siger souschef Kenneth L. Sørensen, Social- og Boligstyrelsen.
Mindre fravær, bedre jobmuligheder
Forskning viser, at skolegang og uddannelse er en stærk beskyttelsesfaktor mod udsathed senere i voksenlivet. Og der er også gevinster på den lidt kortere bane, fremgår det af filmen.
Når børn og unge reducerer deres bekymrende fravær, oplever de nemlig typisk bedre social og faglig trivsel. Flere påbegynder og færdiggør en ungdomsuddannelse og får derved bedre muligheder for at tage en videregående uddannelse og for at få et godt fodfæste på arbejdsmarkedet.
De unge får kort og godt en bedre start på voksenlivet, og det rummer et stort potentiale, fremgår det af filmen, der præsenterer resultaterne af en helt ny analyse baseret på registerdata. Overordnet handler det om færre udgifter til sociale indsatser og andre velfærdsydelser – set henover en 10-årig periode – og samtidig vil der efterhånden være øgede skatteindtægter i takt med, at de unge kommer i beskæftigelse.
Om filmen
Målgruppen for filmen er kommunale chefer, ledere og udviklingskonsulenter på tværs af skole, PPR og socialområdet.
Filmen giver en kort præsentation af nogle centrale opmærksomhedspunkter i arbejdet med at reducere bekymrende skolefravær og sætter konkrete tal på gevinsterne ved at investere i effektive fraværsindsatser.
Filmens tal og fakta er baseret på udgivelsen Økonomisk potentiale ved at afhjælpe eller forebygge bekymrende skolefravær. Analyse af budgetøkonomisk potentiale i SØM, som Social- og Boligstyrelsen udgav i 2024.
Se filmen og hent analysen