Ny videoserie til børn og unge, der får en sag i kommunen

04-01-2024

Afstanden til kommunen kan være stor - især når man er barn og ung og kan have svært ved at forstå de mange fremmede ord. TV-værten Inge Thorup forklarer i en ny videoserie jordnært og konkret sine unge seere, hvordan et forløb i kommunen kan se ud, og hvilke rettigheder man har.

Hvorfor skal jeg til møde med kommunen? Hvordan kan jeg få hjælp, hvis jeg ikke har det godt? Hvad betyder alle de svære ord? Og hvem bestemmer, hvad der skal ske?

Det er nogle af de spørgsmål, som tages op i en ny videoserie fra Videnscenter om børneinddragelse og udsatte børns liv. Serien består af seks korte afsnit, der tilsammen giver børn og unge en grundlæggende viden om, hvordan et forløb i kommunen kan være.

Formålet med videoserien er:

  • At give børn og unge en forståelse af, hvad der er meningen med at kommunen ’blander sig’, og hvad det kan indebære
  • At skabe en tydelig fortælling til børn og unge om, at en sag i kommunen handler om, at man som barn/ung eller familie får hjælp
  • At formidle viden til børn og unge, som kan øge trygheden i en ellers utryg situation
  • At fortælle børn og unge om deres rettigheder, når de har en sag i kommunen.

Det hører man om

Værten Inge Thorup, der bl.a. er kendt fra DR-kanalen Ultra, er vant til at tale i øjenhøjde med sine unge seere.

Det gør hun også her, hvor tegninger og grafik understøtter forklaringerne om, hvad en kommune er, hvem man møder fra kommunen, og hvilke rettigheder man har som barn eller ung undervejs i et sagsforløb. Og en masse andre ting, som det er rart at vide, hvis man står overfor at skulle ’til møde med kommunen’.

Den første af de seks videoer er en introduktion. Her tages seerne med på et rådhus, og det bliver forklaret, hvad der kan være grunden til, at man skal til møde, og hvem man konkret skal tale med. Til slut præsenteres en ordliste over nogle af de udtryk, det kan være godt at kende - et fortællegreb, der går igen i flere af afsnittene.

Det andet afsnit fortæller bl.a. om, hvad samtalen med børn- og ungerådgiveren konkret kan dreje sig om, og hvilke spørgsmål der måske vil blive stillet. Senere i serien dykkes ned i konkrete begreber og elementer i sagsbehandlingen, som fx underretning, børnefaglig undersøgelse og observation.

Det forklares også, hvilken hjælp kommunen kan tilbyde, og at man som barn og ung fx har ret til en bisidder, at man skal inddrages, og at det er muligt at klage.

Et redskab til dialog

Videoerne er rettet til børn og unge mellem 10 og 17 år, der kan se dem på egen hånd. De er samtidig meget velegnede som redskab for voksne i deres dialog med barnet eller den unge.

De kan fx bruges af kommunens børne- og ungerådgivere, af fagpersoner på almenområdet som fx lærere og pædagoger og af forældre og plejeforældre.

Videoerne kan ses via hjemmesiden for Videnscenter om børneinddragelse og udsatte børns liv og Børnetelefonen.dk. Videoerne ligger også på Social- og Boligstyrelsens YouTube-kanal.

Læs mere og se videoerne 

Kontakt

Louise Lau Justesen
Fuldmægtig

Nyhedsbrev

Vores nyhedsbreve holder dig opdateret med faglig viden, information om ansøgningspuljer, nye udgivelser, konferencer og temadage på socialområdet.

Tilmeld dig her