Skolefravær er en af de problemstillinger på børne- og ungeområdet, der fylder i mange kommuner i disse år. Fraværet kan findes i mange grader og have en vifte af årsager.
Børn og unge med bekymrende skolefravær indgår nu som målgruppe i Den Socialøkonomiske Investeringsmodel, SØM. Der er samtidig foretaget en analyse af det økonomiske potentiale i effektive skolefraværsindsatser, og den viser, at det – ud over de menneskelige og sociale gevinster – også giver rigtig god mening at investere i indsatserne, når man ser på budgetterne.
Det viser analysen
- Der kan være store økonomiske gevinster ved at investere i effektive skolefraværsindsatser. Det gælder både indsatser, der skal afhjælpe skolefravær, og de forebyggende tiltag.
- Investeringen sker i kommunerne, og det er også kommunerne, som høster gevinsten
- De budgetøkonomiske gevinster skyldes især færre udgifter til sociale indsatser til børn og unge og overførselsindkomster
- Der er diversitet i målgruppen af børn og unge med bekymrende skolefravær, men der er en betydelig gevinst for alle delmålgrupper.
Se resultaterne af analysen her
Som kommune kan man også foretage sin egen budgetøkonomiske analyse i SØM af lokale indsatser for at forebygge og afhjælpe skolefravær og se, hvordan de påvirker kommunens økonomi.
Om analysen af skolefraværsindsatser
Analysen starter dér, hvor fraværsindsatsen lykkes. Derfor viser analysen det økonomiske potentiale for de offentlige budgetter, når ét barn eller en ung afhjælpes med bekymrende skolefravær. Analysen siger ikke noget om en konkret fraværsindsats, men udelukkende noget om potentialet for målgruppen, når indsatsen lykkes.
Analysen ser kun på økonomiske konsekvenser på de budgetområder, der vurderes at kunne påvirkes af en skolefraværsindsats. For eksempel er det relevant at se på udgifterne til indsatser, der er rettet mod børn og unges uddannelse, mens udgifter til somatiske indlæggelser ikke forventes at blive påvirket og derfor ikke er inkluderet i analysen.
Social- og Boligstyrelsen arbejder løbende med at kvalificere de budgetøkonomiske konsekvenser af indsatser for de målgrupper, der indgår i SØM, så analyserne stadig bliver mere sikre og præcise.
Læs mere på social.dk om kvalificering af konsekvenserne i SØM