Et seksuelt overgreb på børn og unge er en alvorlig traumatisk hændelse, der kan kaste lange skygger ind i voksenlivet. Mange udvikler senfølger, som kan have indgribende betydning for deres liv og muligheder, og de vil ofte være i kontakt med kommunen for at få hjælp og støtte til at håndtere forskellige sociale, fysiske og psykiske udfordringer.
Men selvom kontakten med kommunen er etableret, er det ikke sikkert, at den bagvedliggende årsag til vanskelighederne bliver klarlagt, og det kan betyde, at den hjælp, der tilbydes, ikke er tilstrækkelig målrettet.
Bryd tabuet om senfølger efter overgreb
For at styrke indsatsen til borgere med senfølger efter seksuelle overgreb er der behov for at nedbryde det tabu og den berøringsangst, som senfølger kan være forbundet med.
For at hjælpe fagpersoner med at få styrket deres viden om området lancerer Socialstyrelsen nu to film og tre podcasts om senfølgeproblematikker.
Den første film introducerer til området, mens den anden film giver inspiration til at starte en faglig dialog om, hvordan du som fagperson kan understøtte, at målgruppen får den støtte og hjælp, de har behov for.
Se filmene om senfølger her
De tre podcasts går mere i dybden med særligt disse spørgsmål:
- Hvad er senfølger efter seksuelle overgreb? Hvordan det kan opleves at leve med dem, og hvordan de kan komme til udtryk i kontakten med kommunen?
- Hvordan kan du som fagperson arbejde traumebevidst i dit arbejde med borgere, som er traumatiseret fx som følge af seksuelle overgreb i opvæksten?
- Hvilken betydning kan det have for den faglige indsats og arbejdsmiljøet på en arbejdsplads, når en organisation styrker rammerne for arbejdet med voksne med senfølger set fra medarbejderens perspektiv?
Lyt til podcastserien her
Håndbog på vej
Film og podcasts suppleres af en håndbog, som formidler aktuelt bedste viden om senfølger efter seksuelle overgreb og giver gode råd til fagpersoner, som kommer i kontakt med målgruppen. Håndbogen forventes at udkomme i tredje kvartal 2022.
Både film, podcasts og håndbog udspringer af en handlingsplan, der skal styrke indsatsen på området.
Handlingsplanen er tilgængelig på Social- og Ældreministeriets hjemmeside:
Hent handlingsplanen om senfølger efter seksuelle overgreb (pdf)