Tag samtalen med borgere i prostitution

20-08-2020

Borgere, der har problemer med prostitution, bringer sjældent selv emnet på bane. Se Socialstyrelsens film om mødet mellem fagprofessionelle og borgere i prostitution og prostitutionslignende relationer - og få inspiration til samtalen, der kan være udfordrende. Men også til at håndtere.

Prostitution er ofte omgivet af stærk tabuisering. Derfor er det de færreste borgere i prostitution, der selv bringer emnet på banen i dialogen med kommunen. Fokus kan i stedet være på problemstillinger som fx økonomi eller misbrug.

Også som fagprofessionel kan det være grænseoverskridende at tale om prostitution. Har man som sagsbehandler indtryk af, at en borger har problemer, der er relateret til prostitution eller prostitutionslignede relationer, er det imidlertid vigtigt at få talt om.

Dels for at kunne give borgeren en målrettet støtte til at håndtere disse udfordringer. Og dels fordi prostitution kan være den usynlige faktor, der gør, at en indsats, der er rettet mod at håndtere andre vanskeligheder, ikke virker.

Tre nye film

Det er baggrunden for de tre korte film, som Socialstyrelsen nu lancerer om de udfordringer, der kan opstå, når fagprofessionelle møder borgere, der sælger sex eller giver seksuelle ydelser i bytte for tjenester eller gaver.  

 • Prostitution - lad ikke det usagte være det sidste ord
  Introduktionsfilm, som viser de udfordringer, der kan opstå, når man som fagprofessionel møder borgere, der sælger sex eller er i prostitutionslignende relationer. En samtale, som kan være forbundet med tabu og berøringsangst.

 • Tag hul på samtalen om prostitution
  Prostitution handler om meget mere end at sælge sex. Det handler også om fx økonomi og sociale relationer – og nogle gange om misbrug. Filmen har fokus på, at man ved at bruge sin faglighed og møde borgeren fordomsfrit kan spørge ind til prostitution som til andre sociale problemer.
   
 • Ung, sugardating og prostitution
  Filmen giver et indblik i unges sugardating og gråzoneprostitution. Både piger og drenge bytter seksuelle ydelser for gaver, tjenester og penge, men kan have svært ved at gennemskue konsekvenserne og kan derfor ende med at overskride egne grænser:
   

Se introfilmen om mødet med borgere i prostitution:

 

 

Rådgivning om prostitution

Socialstyrelsen tilbyder gratis rådgivningsforløb for kommuner og institutioner om prostitution og prostitutionslignende relationer. Med et rådgivningsforløb kan I få en fælles faglig tilgang til området og i samarbejde med Socialstyrelsen udvikle skræddersyede guidelines, der kan understøtte jeres tilgang.

Læs om rådgivningsforløbene om prostitution mv.

Senest opdateret 20-08-2020

Nyhedsbrev

Vores nyhedsbreve holder dig opdateret med faglig viden, information om ansøgningspuljer, nye udgivelser, konferencer og temadage på socialområdet.

Tilmeld dig her