Ny årsstatistik om kvinder og børn på krisecenter

03-10-2019

Socialstyrelsen har netop udgivet årsstatistikken om kvinder og børn på krisecenter. Se de nye tal om kvinder og børn, der har opholdt sig på et kvindekrisecenter i 2018.

Hvert år søger kvinder, som har været udsat for vold eller trusler, ophold på landets kvindekrisecentre, hvor de får støtte og midlertidigt ophold.  Mange af kvinderne har deres børn med. Nu foreligger årsstatistikken med tallene om kvinder og børn, der har været på kvindekrisecenter i 2018.

Psykisk vold mest udbredt

Fysisk og psykisk vold er de mest udbredte former for vold. Ved 98 procent af kvindernes ophold svarer kvinden, at hun har været udsat for psykisk vold inden for de seneste 12 måneder, mens det i 82 procent af tilfældene er angivet, at kvinden har været udsat for fysisk vold.

Størstedelen af de børn, som ledsager deres mor på krisecenter, er udsat for vold. Ved 24 procent af børnenes ophold er det angivet, at barnet har været udsat for fysisk vold, mens dette gælder for 60 procent, når der er tale om psykisk vold.

Når børn selv udsættes for vold, kan det have store negative konsekvenser, men det kan også have store konsekvenser for dem, hvis de er vidner til, at deres mor fx bliver slået eller ydmyget. Ved 56 procent af børnenes ophold har barnet overværet eller overhørt, at deres mor blev udsat for fysisk og/eller seksuel vold, og ved 85 procent har barnet overværet eller overhørt sin mor blive udsat for psykisk vold.

Gentagne ophold og antal henvendelser

Nogle kvinder og deres børn har mere end ét krisecenterophold i løbet af deres liv. I 2018 gjaldt det 29 procent af kvinderne og 22 procent af børnene.

Kvinder, der har været udsat for vold i tre år eller mere i deres voksenliv, har oftere gentagne ophold på kvindekrisecenter end kvinder, der har været udsat for vold i under tre år.

Der blev registreret ca. 10.000 henvendelser til krisecentrene i løbet af 2018. 59 procent af henvendelserne drejede sig om en ledig plads. I halvdelen af tilfældene kunne der tilbydes en plads på det krisecenter, der modtog henvendelsen. I de resterende tilfælde var der ikke ledig plads. Her er kvinden typisk blevet henvist til et andet krisecenter.

Se: Årsstatistik 2018 – Kvinder og børn på krisecenter

Bemærk, at mange af tallene i årsstatistikken refererer til ophold, ikke personer.

Læs mere om vold i nære relationer generelt

Senest opdateret 03-10-2019

Nyhedsbrev

Vores nyhedsbreve holder dig opdateret med faglig viden, information om ansøgningspuljer, nye udgivelser, konferencer og temadage på socialområdet.

Tilmeld dig her