Temadag: En bedre overgang til voksenlivet for unge med handicap

14-05-2025

Udredningsværktøjet er velegnet som dialogredskab og fælles referenceramme, når unge med handicap fylder 18 år, og støttemulighederne ændrer sig. Hør mere om den gode overgang fra ung til voksen, når vi holder virtuelle temadage, hvor vi også kommer rundt om juraen og de unges egne perspektiver på overgangen til voksenlivet.

Overgangen fra ung til voksen kan være en særligt udfordrende tid for unge med handicap.

Når de fylder 18 år og bliver myndige, ændrer støttemulighederne sig. Det kan åbne for nye muligheder og selvbestemmelse, men også skabe usikkerhed.

Det er derfor vigtigt, at de unge føler sig trygge og støttede og får mulighed for at blive hørt og inddraget i beslutningerne. Nogle unge kan selv deltage aktivt og udtrykke deres ønsker og drømme, mens andre har brug for mere hjælp for at kunne tage ansvar for deres eget liv.

Et centralt redskab i denne proces kan være udredningsværktøjet, som nogle kommuner i forvejen bruger på børnehandicapområdet. Værktøjet understøtter en systematisk tilgang i sagsbehandlingen og kan bruges som dialogredskab i forhold til både de unge og deres forældre.

Social- og Boligstyrelsen tilbyder nu sammen med Københavns Professionshøjskole og VIA University College en virtuel temadag om overgangen og kommunens ansvar og muligheder for at hjælpe de unge og deres forældre godt ind i voksenlivet. 

Det sker på dagen

Vi har inviteret forskellige eksperter til at holde tre oplæg for os: 

  • Juridiske perspektiver i overgangen fra ung til voksen
    Pernille Bischoff, adjunkt på Københavns Professionshøjskole
    Oplægget fokuserer på de juridiske aspekter af kommunens ansvar, inddragelsen af unge og deres forældre samt den nødvendige koordinering med andre sektorer i forhold til uddannelse, sundhed og beskæftigelse.
     
  • Sammen mod voksenlivet - overgang fra anbringelse til botilbud for unge med autisme eller udviklingshandicap
    Cecilie K. Moesby-Jensen, docent på Professionshøjskolen Absalon og Inge Storgaard Bonfils, docent på Københavns Professionshøjskole.
    For unge med handicap kan overgangen til voksenlivet også betyde et skift fra et børne- og ungehjem eller andet anbringelsessted til et botilbud. Oplægget præsenterer ny viden om unges og forældrenes erfaringer med, hvad der er afgørende for en god overgang.
     
  • Brug af udredningsværktøjet til forberedelse af overgangen fra børneområdet til voksenområdet
    Katrin Leicht Schnohr, lektor på Københavns Professionshøjskole.
    En systematisk udredning kan bidrage til en afklaring af den unges støttebehov i voksentilværelsen. Oplægget har særligt fokus på, hvordan udredningsværktøjet kan anvendes som dialogværktøj og fælles referenceramme ved overdragelsesmøder og i samtaler med den unge og forældrene.

Det praktiske

Temadagen henvender sig til børne- og ungerådgivere og ledere på handicapområdet.

Temadagen afholdes online d. 18. juni 2025 kl. 9-12 og igen d. 8. oktober 2025 kl. 9-12.

Det er gratis at deltage, men tilmelding er nødvendig og foregår via Københavns Professionshøjskoles hjemmeside. Her kan man også læse en uddybet beskrivelse af de forskellige oplæg.

Tilmelding til temadagen 18. juni

Tilmelding til temadagen 8. oktober

Nyhedsbrev

Vores nyhedsbreve holder dig opdateret med faglig viden, information om ansøgningspuljer, nye udgivelser, konferencer og temadage på socialområdet

Tilmeld dig her

Kontakt

Camilla Segerlund
Fuldmægtig