Det var tydeligt fra starten, at det sociale investeringsprojekt ville gavne borgerne og kommunens økonomi og samtidig give os vigtige erkendelser og metoder til fremtiden. Det har været virkelig lærerigt at få konkrete værktøjer til at omsætte indsatser til effektmål og effektmål til kroner og ører.
Sådan siger socialchef Ulla Wernberg-Møller. Hun kommer fra Ikast-Brande Kommune og er med stort engagement gået ind i arbejdet med sociale investeringer – simpelthen fordi det for hende at se giver rigtig god mening både menneskeligt og økonomisk.
Ulla Wernberg-Møller er en af de mange eksperter og aktører, man kan høre den 23. oktober, når Social- og Boligstyrelsen og Den Sociale Investeringsfond (DSI) inviterer til konference i Odense om sociale investeringer og de muligheder, de kan åbne – ikke som et quickfix, men som et redskab til konkret forandring.
Det sker på konferencen
Dagens velfærdssamfund er kendetegnet ved en række store dagsordener med komplekse udfordringer. Udfordringer, der kræver nytænkning, nye samarbejder og nogle gange nye finansieringsformer for at blive løst.
På konferencen tager vi fat i nogle af de disse store udfordringer, og hvordan vi som samfund bedre kan understøtte nogle af de grupper, der er særlig trængte – som for eksempel unge uden job eller uddannelse, sårbare borgere i beskæftigelse og mennesker med handicap.
Konferencen sætter samtidig fokus på, hvordan data og redskaber som Den Socialøkonomiske Investeringsmodel (SØM) kan bidrage til at nedbryde kompleksitet og sætte spot på økonomiske gevinster, og hvordan sociale investeringer kan anvendes som en ny måde, vi kan samarbejde om at løse udfordringerne på – og samtidig skabe finansiering.
På dagen skal vi først helt ind i maskinrummet på en konkret investering: Hvordan blev investeringen til? Hvordan har vi lavet business casen og resultatmålene? Og hvad viser de foreløbige erfaringer? Investeringens parter vil give deres perspektiv på potentialer og udfordringer og inviterer til samtale og spørgsmål fra salen.
Senere bliver der lejlighed til at cirkulere mellem forskellige stande med korte og skarpe oplæg fra kommuner, leverandører, fonde, DSI, Social- og Boligstyrelsen m.fl. Du kan bl.a. høre om sociale investeringer i en kommunal praksis, hvem de unge uden job og uddannelse er, og hvad det økonomiske potentiale er i at investere i dem. Du hører også om, hvordan man kan måle effekt uden at det bliver meget bøvlet, om virkningsfulde indsatser til borgere med handicap, og meget, meget mere. Der er rig mulighed for at spørge ind og dele erfaringer.
Hen på eftermiddagen er det tid til en paneldebat, der vil kredse om de barrierer, der ofte står i vejen for mere forebyggende og effektive løsninger, herunder de strukturelle og økonomiske rammer, som mange kommuner og sociale aktører arbejder inden for. Panelisterne, der repræsenterer både politikere og forskere, drøfter, hvad der skal til for at muliggøre mere langsigtede investeringer i mennesker, og hvordan sociale investeringer kan være en del af løsningen.
Det praktiske
Konferencen foregår på Odeon i Odense den 23. oktober 2025 kl. 9.30-15.30.
Dagen er relevant for både ledere og medarbejdere i kommuner, regioner, fonde, civilsamfund, forskningsinstitutioner, leverandører, potentielle investorer og andre med interesse for og/eller erfaringer med sociale investeringer. Der er gratis deltagelse for alle.
Tilmelding foregår via vores konferenceside på social.dk, hvor programmet også er tilgængeligt. Det opdateres løbende i takt med, at flere detaljer om dagen falder på plads. Tilmeldingsfristen er 2. oktober 2025.
Læs mere på social.dk og tilmeld dig