Ny podcastserie: Fremskudt rådgivning på børne- og familieområdet

21-05-2025

Er du som leder optaget af at styrke det tværfaglige samarbejde om opsporing og tidlig hjælp til børn og unge i udsatte positioner? En af vejene kan være forskellige former for fremskudt rådgivning. Hvordan det kan gribes an, kan man få inspiration til i en ny podcastserie fra Partnerskab om Børnene Først.

Fremskudt rådgivning kan have mange former. Fx vælger nogle kommuner at bruge rådgivere, der har myndighedsfunktion, andre kommuner ikke. Men kernen i funktionen handler altid om at bygge bro mellem det specialiserede børne- og familieområde og almenområdet - fx ved at socialfaglige medarbejdere er tilknyttet skoler eller PPR for at styrke det tværfaglige samarbejde om opsporing og tidlig hjælp til børn og unge, der har brug for en ekstra indsats.

Det kan du høre om

  • Barnets lov og de fremskudte rådgivere:
    I episode 1 sættes rammen for, hvordan fremskudt rådgivning kan fungere som brobygning mellem almen- og socialområdet og understøtte tværfagligt samarbejde om opsporing og tidlig hjælp til børn, unge og familier. Du hører også om de centrale intentioner i barnets lov i forhold til både tidlig indsats og inddragelse af børns og forældres perspektiver.

  • Det tidlige tværfaglige samarbejde – set med forskerens øjne:
    Episode 2 er et interview med psykolog og seniorforsker Anne Marie Villumsen, VIVE, der fortæller om børns og unges trivsel og udvikling og betydningen af at inddrage børns og forældres perspektiver i det tværfaglige samarbejde. Anne Marie Villumsen har været med til at udvikle en model for integration af medarbejdere med socialfaglige kompetencer på almenområdet, og vi dykker ned i modellens fire kerneelementer.

  • Fremskudt rådgivning i Gentofte Kommune:
    I episode 3 kommer du med til Gentofte for at bliver klogere på, hvordan kommunen har organiseret den fremskudte rådgivning med myndighed på skolerne. Kommunen oplever, at organiseringen bl.a. understøtter kontinuitet og færre myndighedspersoner omkring barnet og den unge, og at hjælp og støtte sættes hurtigt i gang.

  • Fremskudt rådgivning i Randers Kommune:
    I episode 4 går turen til Randers, som i en årrække har organiseret den fremskudte rådgivning uden myndighed i deres PPR-afdeling. Her kan du bl.a. høre om, hvordan kommunen har lavet tilpasninger i organiseringen af den fremskudte rådgivning, så den er i tråd med barnets lov blandt andet i forhold til håndteringen af screeninger og igangsættelse af tidlige forebyggende indsatser.  

Podcastserien er tænkt som inspiration til ledere og fagpersoner på både almenområdet og det børnesociale område, der er nysgerrige efter at udvikle det tidlige samarbejde om børn og unge i udsatte positioner. Serien henvender sig både til dig, der er leder og dig, der er arbejder med børn og unge i hverdagen i skoler og dagtilbud mv.

Her kan du høre alle afsnit

Understøttende materiale

Som supplement til podcastserien er der udarbejdet et materiale, som udfolder seriens centrale temaer. Her kan du bl.a. finde mere viden og links til uddybende materialer om tværfagligt samarbejde, det tidssvarende børnesyn og inddragelse.

Hent materialet

Partnerskab om Børnene Først

Som del af aftalen om Børnene Først og barnets lov er der nedsat et partnerskab, der skal give inspiration til arbejdet med at sikre en bedre indsats på børneområdet i kommunerne.

Partnerskabet består af repræsentanter fra Kommunernes Landsforening, Børne- og Kulturchefforeningen, Danske Professionshøjskoler, Kommunale Vedfærdschefer, De Anbragtes Vilkår, ForældreLANDSforeningen, Dansk Socialrådgiverforening, Socialpædagogernes Landsforbund, Danske Handicaporganisationer og Social-, Bolig- og Ældreministeriet. 

Læs mere om partnerskabet

Kontakt

Sissel Garval
Specialkonsulent