Barnets lov stadfæster et tidssvarende børnesyn, hvor børn og unge anerkendes som selvstændige individer. Med loven får børn og unge en grundlæggende ret til at blive inddraget og til at få indflydelse på de forhold, der vedrører dem. Deres retssikkerhed skal prioriteres, og de skal opleve et børnevenligt system.
Men hvordan griber man det an som kommune? Hvordan kommer man i gang og skaber fælles retning for arbejdet? Eller udvikler den praksis, man allerede har og sikrer reel inddragelse på tværs af organisationen?
Det kan man alt sammen få inspiration til i en ny digital guide, der både har fokus på organisationens interne proces og det faktiske arbejde med børnene og de unge.
Det kan I finde i guiden
Indholdet i guiden består af en række forskellige materialer – fx korte webtekster øvelser, redskaber og henvisninger til supplerende viden.
Guiden falder i tre overordnede afsnit:
- Inddragelse og børnesyn: Her finder I fx webtekster om kvalitet i inddragelse og børnesynets betydning. I kan også læse om hhv. barnets eget perspektiv og fagpersonens tolkning af barnets situation – og hvordan man skelner i praksis.
- Ledelse af styrket inddragelse: Dette afsnit rummer bl.a. drejebøger til workshops, refleksionsøvelser og andre greb til den interne udviklingsproces, som ledelsen kan anvende.
- Redskaber, modeller og viden: Afsnittet præsenterer en stribe konkrete redskaber og modeller til det praktiske arbejde med at inddrage børn og unge. Der er også introduktioner og links til rapporter og andre udgivelser.
I kan bruge guiden til at danne rammen for et samlet udviklingsforløb for at styrke børneinddragelsen i jeres kommune. I kan også vælge at lave prioriterede nedslag i guiden, hvor I kan finde inspiration til forskellige fokusområder, som I vurderer er særligt relevante i jeres kommune, afdeling eller team.
Gå til den digitale guide
Guiden er udarbejdet af Videnscenter om børneinddragelse og udsatte børns liv og bygger på erfaringer fra centrets rådgivnings- og kompetenceudviklingsforløb til kommuner.
Hjælp og sparring
Vi står klar, hvis I har spørgsmål til guiden eller har brug for sparring eller processuel hjælp til anvendelsen.
Kontakt:
Louise Elisabeth Madsen
Specialkonsulent
E: lema@sbst.dk
T: 41 93 25 97