Jonas kunne ikke se formålet med at være anbragt, han udfordrede personalet og den pædagogiske ramme gennem sin adfærd og sin konfronterende måde at kommunikere på. Han råbte skældsord og trusler og gik fysisk helt tæt på os, når han blev vred. Det havde ført til en følelse af magtesløshed og frustration hos hele personalegruppen, hvilket var begyndt at præge os i mødet med Jonas.
Sådan fortæller en leder af et børne- og ungehjem om samarbejdet med en 15-årig dreng, der udviser stor vrede og modstand i forhold til personalet.
Forråelse og resignation begynder så småt at brede sig i medarbejdergruppen. Men med empati, faglighed og nysgerrighed får de vendt situationen og lykkes lidt efter lidt med at reducere konflikter og øge Jonas’ trivsel.
Historien indgår i én af fem praksisfortællinger, som VISO netop har offentliggjort.
Praksisfortællingerne handler om betydningsfulde hændelser, tanker og følelser, som man kan opleve i arbejdet med sårbare børn og unge og deres forældre.
Undervejs i fortællingerne giver VISOs specialister deres bud på, hvordan man som fagperson kan navigere nænsomt og nysgerrigt i forhold til nogle af de faglige og følelsesmæssige dilemmaer, der kan opstå i arbejdet.
Refleksion og handlemod
”Vi håber, at fortællingerne kan understøtte både faglig refleksion og pædagogisk handlemod i indsatsen for børn og unge i sårbare positioner,” siger kontorchef i VISO Anja Mangelsen og fortsætter:
”Og det handler ikke bare om den enkelte: Fælles for fortællingerne er påmindelsen om at række ud efter andre. Det kan fx være de nærmeste kolleger, PPR-psykologen eller tale-hørekonsulenten. Og det kan selvfølgelig også være os i VISO! Det er en kompleks opgave at gå ved siden af mennesker igennem svære perioder af livet, og ingen behøver kunne alt alene.”
Supplerende fagmaterialer
Ud over historien om Jonas er der fire andre praksisfortællinger, som tematiserer autisme og angst, forældresamarbejde med høj følelsesmæssig intensitet, usynlige sprogvanskeligheder og selvdestruktiv adfærd som fx selvskade.
Til hver fortælling hører en video eller podcast samt supplerende faglige materialer, som man kan dykke ned i og anvende i sin egen praksis.
I fortællingen om Jonas drejer det sig fx om inspiration til at arbejde med indefra-perspektiv og low arousal-pædagogik, men også om håndteringen af de mentaliseringssvigt, man selv kan opleve som fagperson. I de øvrige fortællinger finder man bl.a. redskaber og input til udvidet forældresamarbejde, mødeformer og støtte til energiforvaltning.
Her kan du hente alle praksisfortællingerne