Mennesker med autisme kan ofte føle sig belastede af både direkte krav og implicitte forventninger - eller måske blot af mængden af indtryk i forskellige situationer.
Det gælder også målgruppen af voksne med autisme og normal begavelse, der umiddelbart kan fremstå som ressourcestærke. Og måske derfor før er blevet mødt med manglende forståelse for deres særlige sårbarhed og behov for støtte.
Det kan betyde, at man fx som sagsbehandler eller pædagog kan opleve det som vanskeligt at skabe en god kontakt til den enkelte borger og fx tilrettelægge et møde, så det er trygt, forståeligt og forudsigeligt. Det kan føre til, at fagpersonen ikke får et reelt indtryk af borgerens ønsker og tanker - og at samarbejdet ender i fastlåshed og frustration.
Bliv klædt på med et temaforløb
Er det en situation, I kan genkende? Og savner I viden om, hvordan I kan forebygge disse udfordringer?
Så er VISOs temaforløb om autisme måske lige noget for jer.
Formålet med forløbet er at klæde jer på med den nødvendige faglige viden om autisme, stress og belastningsreaktioner og at introducere jer for praksisnære redskaber og tilgange til at håndtere udfordringerne i samarbejde med borgerne.
Et temaforløb er en rådgivningsydelse, hvor en VISO-specialist formidler viden om en problemstilling og giver bud på, hvordan den kan håndteres. Forløbet strækker sig over tre sessioner á ca. tre timer og foregår lokalt hos jer. Sessionerne hænger sammen, men det er muligt at vælge kun to af de tre sessioner.
Indholdet af forløbet
På den første session bliver I introduceret for autismeområdet. Introduktionen giver et fælles afsæt for forståelsen af målgruppens oplevelse af forskellige typer af stress og belastninger. Vi gennemgår også AutismeProfilen, psykologiske forklaringsmodeller og betydningen af livshistorien for den enkelte.
På den anden session går vi i dybden med fortællinger om belastninger set fra borgerens perspektiv og viser, hvordan autisme kan udgøre et særligt ’vækstmiljø’ for belastningssymptomer. Vi sætter også fokus på, hvordan der kan arbejdes systematisk med at skabe trivsel, bl.a. via trivselsplanen fra metoden LA2.
På den tredje og sidste session ser vi på flere praksisnære metoder og tilgange til at reducere stress og belastninger og fremme trivsel. Det drejer sig bl.a. om kommunikationsstøtte, relationskompetent støtte, sansepædagogisk tilgang og (netværks)inddragelse. Handlemod, så metoderne også afprøves, bliver et nøgleord.
Det praktiske
Du kan henvende dig til VISO om at få dette temaforløb, hvis du er leder i enten en kommunal myndighed, et bostøtteteam eller et af socialt tilbud.
Ligesom VISOs andre ydelser er forløbet gratis. Forløbet gennemføres med minimum ti deltagere.
Indholdet er overordnet lagt til rette, men kan i nogen grad tilpasses jeres praksis i dialog med den VISO-specialist, der varetager forløbet.
Læs mere om temaforløbet