Når børne- og ungerådgivere vurderer risiko og støttebehov for de børn og unge, de møder i deres arbejde, er der en række faktorer, der har betydning for udfaldet. Og spændvidden er stor - fra konkrete karakteristika ved den enkelte sag til kommunens organisering.
Det kan man læse meget mere om i en ny vidensindsamling fra VIVE, der er baseret på nordiske studier. Vidensindsamlingen er udgivet i regi af Videnscenter om børneinddragelse og udsatte børns liv (se boks).
Køn, alder og etnicitet
Det fremgår af vidensindsamlingen, at bl.a. barnets eller den unges alder, køn og etniske oprindelse har betydning for rådgivernes vurderinger.
Større børn inddrages fx i højere grad i egen sag, mens deres sager oftere henlægges. For de yngre børn forholder det sig omvendt – de inddrages mindre, men tilbydes hyppigere indsatser. Det fremgår også, at underretninger om piger oftere undersøges end underretninger om drenge.
I tråd med fund fra tidligere studier ses, at alvorlige sagskarakteristika som overgreb og forældres misbrug oftere fører til undersøgelse og handling.
Uklarhed i lovgivningen, valget af screenings- og udredningsredskaber samt de ressourcer, der er til rådighed – herunder hvilke indsatser, det reelt er muligt at tilbyde – er andre eksempler på faktorer, der påvirker udfaldet af sagsbehandlingen.
Et nyt vidensbidrag fra undersøgelsen er, at forældrenes vilje eller modvilje i forhold til at samarbejde også er en væsentlig sagsfaktor, der påvirker børne- og ungerådgivernes vurderinger og handlemuligheder i den enkelte sag.
Opmærksomhedspunkter
I forlængelse af fundene beskriver vidensindsamlingen afsluttende nogle opmærksomhedspunkter.
Her nævnes bl.a., at der er behov for et vedvarende fokus på at sikre alderssvarende inddragelse af børn og unge som et garanteret sagsskridt. Og i forlængelse heraf, at der er opmærksomhed på, at hensyn til forældrene balanceres i forhold til barnets eller den unges perspektiver og rettigheder.
Det fremhæves også, at der er brug for opmærksomhed på at undgå stereotyper og bias – fx i forhold til køn, alder og etnicitet - så børne- og ungerådgiverne forholder sig reflekterende og kritisk til, hvordan bl.a. sagskarakteristika kan have betydning for deres vurderinger.
Vidensindsamlingens hovedresultater fremgår af rapporten, men er også udgivet som et selvstændigt bilag.
Hent vidensindsamling og bilag