Social Færdighedstræning (SFT) er en veldokumenteret og effektiv pædagogisk metode til udvikling og fastholdelse af sociale færdigheder.
Det overordnede mål med indsatsen er at forbedre borgerens forståelse af mellemmenneskelige signaler og sociale handlekompetencer. Metoden støtter både borgeren i blive mere selvhjulpen og i at reintegreres i samfundslivet.
Indsatsen har tidligere været afprøvet som gruppeindsats i forhold til mennesker med svære psykiske lidelser som fx skizofreni (se under "Baggrund"). Men flere kommuner har efterfølgende oplevet, at det giver mening at anvende metoden bredere.
Det fremgår af en ny analyse fra Social- og Boligstyrelsen, hvor der ses på implementeringen.
Bred metodeanvendelse
SFT er konkret blevet brugt af kommunerne i forbindelse med borgere med så forskellige problemstillinger og diagnoser som eksempelvis psykiske vanskeligheder, autisme, erhvervet hjerneskade og udviklingshæmning.
Det er også en erfaring blandt kommunerne, at indsatsen kan bruges på tværs af lovgivningen på social- og beskæftigelsesområdet.
En stærk visitationspraksis
Analysen viser, at det i praksis kræver et vist antal borgere inden for hver enkelt målgruppe at kunne drifte indsatsen. Det skyldes, at gruppebehandlingen ikke kan fungere, hvis borgernes udgangspunkter er for forskellige.
Det er derfor afgørende for en succesfuld implementering, at der sikres et tilstrækkeligt rekrutteringsgrundlag gennem flere visitationsindgange.
Der er også behov for et godt og formaliseret samarbejde mellem blandt andet myndigheden på socialområdet og beskæftigelsesforvaltningen, så borgerne oplever et sammenhængende forløb, og der ikke kommer konflikt mellem afviklingen af indsatsen og for eksempel proceskrav i beskæftigelseslovgivningen.
Økonomisk gevinst
Lykkes kommunen med implementeringen, fremgår det af analysen, at der er en økonomisk gevinst ved at anvende metoden.
Borgere, der modtager SFT, går nemlig oftere fra at bo på botilbud til at bo i eget hjem med individuel støtte, og samtidig er de mindre indlagt på somatisk sygehus.
Det betyder samlet set, at der en gevinst på ca. 30.000 kr. pr. deltager over en femårig periode for kommune, stat og region. I praksis kræver det, der kan rekrutteres borgere, så der deltager mellem 8 og 12 borgere pr. SFT-hold.
Som led i analysen og fremlæggelsen af de forskellige erfaringer med SFT præsenterer udgivelsen også forskellige konkrete, organisatoriske løsninger i implementeringen og forankringen af metoden.
Hent analysen af SFT
Baggrund
SFT blev afprøvet i ni kommuner i 2014-16, hvor metoden blev anvendt til mennesker med svære psykiske lidelser som skizofreni, svær angst og bipolar lidelse. Siden har yderligere 16 kommuner fået støtte til at implementere SFT i 2018.
Analysen er baseret på en række af disse kommuners erfaringer og henvender sig særligt til nye kommuner, der overvejer at arbejde med metoden og er nysgerrige efter at vide mere for at komme bedst muligt fra start.