Betydningen, af at det lille barn får en tryg tilknytning til forældrene, fremhæves ofte. Det er i den første levetid, at vi hver især danner de vigtige tilknytningsmønstre. Mønstre, som påvirker både vores forhold til andre og vores måde at agere på i verden.
En tidlig indsats for at understøtte trivsel og tilknytning i de arenaer, hvor børn vokser op, kan derfor have stor betydning i et forebyggelsesperspektiv.
Det er den faglige baggrund for Social- og Boligstyrelsens nye podcastserie “En tryg start på livet”. Gennem seriens fire afsnit formidles både forskning om tidlig, tryg tilknytning og konkrete kommunale erfaringer med at understøtte en sådan tilknytning for børn i familier, der befinder sig i en sårbar position.
Fokus på både forskning og praksis
Hver episode består af en samtale med såvel en ekspert som en eller flere fagpersoner, der belyser det aktuelle tema fra både en forsknings- og praksisvinkel.
- Episode 1: Vigtigheden af den tidlige tilknytning
Medvirkende: Professor Mette Skovgaard Væver, Institut for Psykologi på Københavns Universitet, og ledende sundhedsplejerske Ellen Bonde-Pedersen, Hvidovre Kommune.
- Episode 2: Tryg tilknytning i dagtilbud
Medvirkende: Lektor Johanne Smith-Nielsen, Institut for Psykologi på Københavns Universitet, og psykolog Sivi Svenning, Odder Kommune.
- Episode 3: Når det er svært at blive far
Medvirkende: Forskningsleder Svend Aage Madsen, Rigshospitalet, og sundhedsplejerske Lotte Louise Burgdorf, Københavns Kommune.
- Episode 4: Minding the Baby
Medvirkende: Psykolog Anne Blom Corlin, Refleksivt Forum, og familieterapeuterne Stinne Nygaard Andersen og Helle Skovgaard, begge Aarhus Kommune.
Episoderne varer hver ca. 30 minutter. Det første afsnit giver en generel indføring i området og kan derfor være relevant at begynde med, mens de øvrige evt. kan høres uafhængigt af hinanden.
Lyt til dem i din podcastapp eller her på hjemmesiden:
En tryg start på livet