På to fysiske og en virtuel temadag i oktober og november sætter Socialstyrelsen fokus på, hvordan du som fagprofessionel kan opspore mennesker med senfølger efter seksuelle overgreb og hjælpe dem til den rette støtte.
60 – 80 % af de mennesker, der har været udsat for seksuelle overgreb i barndommen, udvikler senfølger i voksenlivet og vil ofte være i kontakt med det kommunale system for at få hjælp til at håndtere forskellige sociale, fysiske og psykiske udfordringer. Men hvis årsagen til problemerne ikke er kendt, er hjælpen ikke altid tilstrækkelig målrettet, og der er risiko for, at indsatserne ikke virker.
Som fagprofessionel kan du gøre en forskel, hvis du ved, hvordan senfølger kan komme til udtryk, hvordan du bedst spørger ind til dem, og hvor du kan henvise til for at sikre den rette hjælp.
Det sker på temadagene
Om formiddagen vil psykologer fra det landsdækkende behandlingstilbud, Center for seksuelt Misbrugte formidle viden om, hvad senfølger efter seksuelle overgreb er og hvad, man som fagprofessionel kan være opmærksom på.
Eftermiddagen handler om de udfordringer, fagpersoner kan møde i arbejdet med mennesker med senfølger, og en socialfaglig ekspert og en erfaringsekspert vil formidle viden om, hvordan fagprofessionelle kan skabe gode rammer for mødet og for kommunikationen.
På den virtuelle temadag vil Landsforeningen for senfølgeramte, SPOR, give deres perspektiv på vigtigheden af opsporing og bidrage med erfaringer om, hvad der gør en forskel i mødet med det kommunale system.
Dagen afsluttes med et indblik i, hvordan den kommunale indsats kan styrkes organisatorisk gennem et systematisk fokus på området.
Praktiske oplysninger
Der afholdes to fysiske temadage i hhv. København og Aarhus og en virtuel temadag. De er alle gratis at deltage i. Det præcise program annonceres i september i kalenderen på Socialstyrelsen.dk og i tilmeldingsmodulet nedenfor. Det sendes også ud til alle tilmeldte.
Fysiske temadage
De to fysiske temadage har samme program.
Mere info og tilmelding til temadagen i København 6. oktober
Tilmeldingsfrist: 15. september
Mere info og tilmelding til temadagen i Århus 1. november
Tilmeldingsfrist: 11. oktober
Virtuel temadag
Den virtuelle temadag kommer rundt om de samme emner, men er tilpasset formatet på Zoom med kortere oplæg og færre øvelser.
Mere info og tilmelding til den virtuelle temadag 4. november
Tilmeldingsfrist: 2. november.
Link til deltagelsen på den virtuelle temadag sendes ud senest kl. 16.00 dagen forinden.
Målgruppe
Målgruppen for arrangementerne er kommunale medarbejdere og ledere inden for social- og beskæftigelsesområdet, socialpsykiatrien, væresteder og misbrugsbehandlingstilbud. Ved stor efterspørgsel tillader Socialstyrelsen sig at prioritere pladserne, så flest mulige deltagere i forskellige funktioner og fra forskellige kommuner får plads på temadagene.
Hvis du vil vide mere
Vi holder også en række virtuelle gå hjem-møder i november og december med forskellige specifikke temaer om senfølger efter seksuelle overgreb som fx hvordan brug af rusmidler hænger sammen med seksuelle overgreb i barndommen og fokus på mænd med senfølger efter seksuelle overgreb.
Læs mere i nyhedsbrevet i august.